Vedete care au refuzat Premiul Oscar

Deşi pare greu de crezut, nu pentru toţi actorii sau pentru cei care activează în industria cinematografică premiul Oscar este o onoare. Ba chiar unii l-au refuzat, din diverse motive, cele mai multe astfel de respingeri fiind o formă de protest.

Dudley Nichols

Prima persoană care a refuzat premiul Oscar este scenaristul Dudley Nichols. În 1935, lui i s-a acordat Premiul Academiei Americane pentru scenariul filmului „The Informer”, o peliculă adaptată după o carte despre Războiul Irlandez de Independenţă (1919 – 1921). Motivaţia pentru gestul său a fost conflictul existent atunci între Academia Americană de Film şi Asociaţia Scenariştilor din America (Writers Guild). Dudley Nichols a mai lucrat, ca scenarist, la filmele „Călătorie infernală” şi „Run for the Sun” şi ca regizor la „Fata de la Guvern”.

George G. Scott

În 1970, George G. Scott a respins premiul Oscar pentru cel mai bun actor. Rolul care i-a adus acest premiu este cel din filmul „Patton” (1970), o peliculă a cărei acţiune se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unde actorul interpreta rolul generalului George Patton. Actorul nu numai că a refuzat premiul, dar a şi făcut câteva comentarii la adresa ceremoniei, pe care a numit-o „şaradă de două ore”, criticând motivele economice ale evenimentului. Frank McKarthy, producătorul filmului „Patton”, a acceptat statueta care îi era destinată, la ediţia din 1971. În ciuda insultelor aduse, Academia Americană de Film l-a mai nominalizat pe actor în anul următor pentru rolul din „Spitalul”.

Peter O’Toole              

Celebrul actor cunoscut pentru roluri precum cel din „Lawrence al Arabiei”, Peter O’Toole a fost de opt ori nominalizat la premiile Academiei Americane de Film, pentru rolurile din filmele: „Lawrence al Arabiei”, „Becket”, „Leul în iarnă”, „Goodbye, Mr. Chips”, „Clasa conducătoare”, „Cascadorul”, „Anul meu preferat” şi „Venus”. În 2003, actorului i s-a decernat premiul Oscar pentru întreaga carieră, pentru extraordinarele personaje de referinţă din cinematografie. Cunoscut însă pentru atitudinea sa nonconformistă, actorul a refuzat premiul. El a scris o scrisoare adresată Academiei Americane, în care a afirmat că „Încă sunt în joc”. El a cerut ca premiul să i se păstreze până va împlini vârsta de 80 de ani.  

Marlon Brando

Poate cel mai cunoscut refuz al premiului Oscar este cel al lui Marlon Brando. În 1974, actorul urma să primească premiul pentru rolul Vito Corleone din „Naşul”, una dintre cele mai bune interpretări din istoria cinematografiei. În locul său, la ceremonia de decernare, el a trimis-o pe Sacheen Littlefeather, o actriţă mai puţin cunoscută, aflată în fruntea Comitetului Naţional de Imagine a Amerindienilor. Aceasta a declarat: „În această seară, îl reprezint pe Marlon Brando, care m-a rugat să vă spun că nu poate accepta acest premiu oferit atât de generos. Motivul pentru această atitudine este tratamentul aplicat amerindienilor de industria contemporană a filmului”.

În acei ani, amerindienii nu erau reprezentaţi în industria cinematografică, aceştia având doar roluri secundare minore. Prin gestul său, Brando a vrut să fie o voce pentru ei. În scrisoarea publicată integral de „New York Times”, actorul sublinia următoarele: „comunitatea filmelor artistice este responsabilă pentru degradarea imaginii amerindienilor şi pentru bătaia de joc la adresa lor”. Până în zilele noastre, gestul actorului a rămas unul dintre cele mai puternice momente din istoria premiilor Oscar.

Jean-Luc Godard

În 2010, Academia Americană de Film a încercat să îl contacteze pe regizorul francez Jean-Luc Godard pentru a-i acorda premiul onorific pentru întreaga carieră. Tentativele americanilor de a-l contacta pe Goddard prin scrisori, telefoane şi faxuri au rămas însă fără răspuns. Întrebat, în cadrul unui interviu, ce înseamnă acest premiu pentru el, regizorul francez a răspuns cât se poate de sincer: „Nimic. Dacă Academia vrea să facă asta, să o facă. Dar cred că este ciudat. Mă întreb câte dintre filmele mele au văzut. Chiar îmi ştiu filmele?”. În plus, regizorul nici nu avea viză pentru SUA şi nici nu a dorit să aplice pentru ea. De asemenea, a declarat: „Nu vreau să zbor atât de mult”. Jean-Luc Godard este cunoscut pentru ideile comuniste, dar şi pentru atitudinea indiferentă faţă de industria de film americană.

Foto: Pixabay, Wikipedia

Citeşte şi: Grace Kelly: de la Hollywood la Monaco. Povestea prinţesei cu destin tragic

Written By
More from Renate Daily

Podul lui Dumnezeu, un loc unic, plin de legende

Printre numeroasele locuri deosebite pe care România le are se numără şi...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *