Elizabeth Taylor: un destin demn de Hollywood. Iubirile care i-au marcat viaţa

Inclusă în topul celor mai bune actrițe americane din toate timpurile, Elizabeth Taylor a avut un destin tumultuos. Pasională atât în rolurile care au făcut-o faimoasă, cât și în viața personală, Liz Taylor rămâne o reprezentantă de seamă a perioadei de glorie a Hollywoodului.

Pe 23 martie 2011, fanii din întreaga lume își luau adio de la una dintre cele mai frumoase și fascinante actrițe: Elizabeth Taylor. Au rămas în urmă cele peste 50 de filme și imaginea ochilor săi violeți cu care și-a cucerit publicul. A fost deseori pe prima pagină a ziarelor de scandal pentru cele opt mariaje, pentru relația sa năbădăioasă cu cel despre care se spune că l-a iubit cel mai mult, Richard Burton, precum și pentru binecunoscuta sa pasiune pentru diamante și cadouri extravagante.

Născută la Londra, în 1932, Liz Taylor a simțit că a avut încă de mică o chemare spre lumea filmului. La șapte ani, a părăsit Anglia împreună cu familia, stabilindu-se în Los Angeles. La doar 10 ani a primit primul său rol, cel din „There’s One Born Every Minute”, iar în 1943 s-a remarcat cu pelicula „Lassie se întoarce acasă”, care s-a bucurat de un real succes. Liz avea toate atuu-rile pentru a face carieră la Hollywood, de aceea, nici nu este de mirare că a fost distribuită în cât mai multe filme. „Stâncile albe din Denver”, „National Velvet”, „Jane Eyre”, „Tatăl miresei” și „Ivanhoe” sunt câteva dintre peliculele de la începutul carierei sale, care au propulsat-o în rândul vedetelor americane de prim rang. Nominalizată la diverse distincții pentru rolurile sale, Elizabeth Taylor a primit două premii Oscar: pentru „Butterfield 8” (1960) și pentru „Cui i-e frică de Virginia Wolf?” (1966). Din bogata sa filmografie mai fac parte pelicule memorabile precum „Pisica pe acoperișul fierbinte” (1958), „Cleopatra” (1963), „Îmblânzirea scorpiei” (1967), „Nord și Sud” (1985) și „Dulcea pasăre a tinereții” (1989).

Opt mariaje și șapte soți

Fire pasională, Liz Taylor a fost în atenția presei pentru cele opt căsnicii. La 18 ani s-a căsătorit cu Nicky Hilton, fiul fondatorului celebrului lanț hotelier. Sub chipul zâmbărețului și chipeșului Hilton se ascundea un alcoolic și un bătăuș notoriu. Se spune că actrița a pierdut o sarcină din cauza bătăilor lui Nicky, divorțul fiind cea mai potrivită variantă pentru a scăpa de acesta. După mariajul eșuat, Liz a cunoscut din nou iubirea alături de actorul englez Michael Wilding. Cei doi s-au căsătorit, iar din mariajul lor care a durat cinci ani au rezultat doi fii, Michael și Christopher. În 1957, l-a părăsit pe Wilding pentru producătorul american Mike Todd, cel de-al treilea soț al său. Puternic, protector și irezistibil, Todd a copleșit-o cu cadouri scumpe: diamante și haine de blană. Au avut împreună o fiică, Liza, iar complicațiile pe care le-a avut în timpul sarcinii au impus efectuarea unei operații care a împiedicat-o să mai rămână însărcinată. Todd părea să fie soțul ideal, însă o tragedie avea să spulbere fericirea celor doi. În 1958, Todd și-a pierdut viața într-un accident aviatic. Înainte de a se urca în avionul pe care îl numise „Lucky Liz”, în onoarea soției, Todd presimțise că se va produce o tragedie. „Mă tem că se va întâmpla ceva, sunt prea fericit”. Drama a împins-o pe Liz în „brațele” neprietenoase ale calmantelor și alcoolului.

Între Liz Taylor şi Richard Burton a existat o chimie evidentă

În 1959, s-a căsătorit a patra oară, alesul fiind Eddie Fisher, care și-a părăsit pentru ea soția, pe Debbie Reynolds. La scurt timp, actrița a început filmările la „Cleopatra”, primind suma-record de 1 milion de dolari pentru rolul ei. Taylor a făcut o pasiune nebună pentru partenerul său din acest film, Richard Burton, chimia erotică dintre ei fiind vizibilă și în populara producție. La rândul lui, Burton era căsătorit, relația celor doi actori fiind prezentată pe larg în presa de scandal a vremii. După ce ambii au divorțat de partenerii lor oficiali, Taylor și Burton s-au căsătorit în 1964. Mariajul lor a fost presărat cu numeroase certuri, dar și cu extravaganțe și cadouri scumpe. Au divorțat în 1974, dar s-au recăsătorit în 1975. În 1984, Burton, care a fost marea sa iubire, a murit în urma unei hemoragii cerebrale. Actrița și-a mai adăugat în palmaresul amoros două căsnicii eșuate: cea cu John Werner și cea cu Larry Fortensky.

Ultimii 25 de ani au fost cei mai grei din viața actriței: a suferit nu mai puțin de o sută de operații, inclusiv la creier, a fost diagnosticată cu cancer de piele, a fost dependentă de alcool și de calmante și a ajuns în scaunul cu rotile. Actrița s-a stins din viață în 2011, la 79 de ani, din cauza unei insuficiențe cardiace.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Succesiunea la tron după moartea reginei Elisabeta a II-a

La 8 septembrie 2022, Regina Elisabeta a II-a a trecut în nefiinţă....
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *