Povestea neştiută a rujului

Dorința femeilor de a-și sublinia frumusețea și senzualitatea au existat încă din cele mai vechi timpuri. Astfel au apărut rujurile. În lume, anual sunt vândute peste 850 de milioane de rujuri. Acest produs nu este unul dintre cele mai vândute, ci și foarte vechi, originile sale pierzându-se în istorie.

Primele rujuri au fost folosite, potrivit descoperirilor arheologice, în Mesopotamia, acum aproape 5.000 de ani. Pe atunci, se foloseau diverse combinații de ingrediente pentru obținerea lui. De pildă, se utilizau inclusiv pietre prețioase sfărâmate amestecate cu ceară de albine. În Egiptul Antic, femeile, în special cele înstărite, foloseau un amestec de alge, iod și brom pentru a-și colora buzele în nuanțe de bordo sau purpuriu. Combinația declanșa însă frecvent îmbolnăviri.  

Se pare că regina Cleopatra utiliza un amestec de pigment provenit din gândaci zdrobiți, carmin și ceară. În Grecia Antică, umașele Evei utilizau o variantă mai sănătoasă pentru buze: mure zdrobite. Abu al-Qasim al-Zahrawi (936 – 1013), medic, chimist și cosmetician arab, a creat rujul parfumat.

Până în secolul al XVI-lea, colorarea buzelor a fost interzisă de Biserica creștină; pe atunci existau convingerile că înroșirea buzelor are legătură cu ritualurile sataniste și că rujurile sunt potrivite doar pentru femeile de moravuri ușoare.

Reabilitarea rujului îi revine Reginei Elisabeta I. Aceasta utiliza pudră de față de nuanță deschisă, iar rujul a venit ca o necesitate firească pentru a obține un contrast. Rujul preparat pentru ea era obținut din ceară de albine și flori roșii uscate și fărâmițate.   

În anii 1770, rujurile au fost puse din nou în banca acuzaților. Se spunea atunci că sunt o formă de înșelătorie folosită de femei pentru a-i atrage pe bărbați. Cu timpul, rujurile au început să fie din ce în ce mai folosite de femeile din clasa de mijloc.

În anii 1880, celebra actriță Sarah Bernhardt a început să folosească ruj în aparițiile publice. Pe atunci, acest produs se aplica pe buze cu ajutorul unei pensule.

Rujurile se numără printre cele mai vândute produse de înfrumuseţare

În 1884, o renumită firmă de cosmetice din Franța a început să producă rujuri și să le vândă ambalate în hârtie de mătase. În componența acestora intrau grăsimea de căprioară, uleiul de castor și ceara de albine. În 1915, Maurice Levy a creat mecanismul de împingere a batonului de ruj prin răsucire, sistem care însă a fost patentat în 1923 de americanul James Bruce Mason Jr. Rujurile erau din ce în ce mai folosite, iar două dintre mărcile renumite de frumusețe au intuit potențialul cosmetic al acestui produs, motiv pentru care au început să le vândă în saloanele lor. Una dintre acestea a propus și alte nuanțe în afara clasicului roșu. În 1927, un chimist francez a creat așa-numitul Sărut roșu, primul ruj care nu se ștergea în urma sărutului. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tuburile de metal ale rujurilor au început să fie înlocuite cu unele de plastic. Actrițe precum Marilyn Monroe , Greta Garbo, Joan Crawford și Elizabeth Taylor au popularizat rujurile, care au început să fie folosite pe scară largă. În anii 1960, tocurile înalte și rujurile deveniseră adevărate simboluri ale feminității. În zilele noastre, este unul dintre cele mai folosite produse de machiaj, fiind de nelipsit din poșetele femeilor. Printre ingredientele folosite în produsele moderne, se numără ceara de albine, uleiurile, pigmenții, emolienții, precum și vitamina E, colagenul, aminoacizii și aloe vera.

Știai că…

…în timpul crizelor financiare, femeile sunt mai tentate să aplice mai mult ruj pe buze? Prin aceasta, ele ar încerca să atragă bărbați cu bani.

…potrivit unui studiu efectuat de specialiștii de la Universitatea Manchester, o femeie dată cu ruj atrage atenția unui bărbat de trei ori mai repede față de una care nu este rujată?

…în 1915, în Kansas, rujurile au fost interzise femeilor sub 44 de ani? Motivul: acest produs ar crea o falsă impresie despre femei.

…în medie, o femeie din SUA plătește, de-a lungul vieții, în jur de 15.000 de dolari pe produse de machiaj, sumă din care 3.770 revine rujurilor?

…în jur de 24 de miligrame de ruj este închițită zilnic de femeile care se rujează?

…studiile au arătat că în zilele ploioase crește numărul vânzărilor de rujuri?

…prețul celui mai scump ruj din lume este de 62.000 de dolari? Valoarea ridicată este reprezentată însă nu atât de ingredientele produsului, cât de aurul de 18 karate și de cele 199 de diamante cu care este încrustat.   

…unele rujuri conțin solzi de pește? Pe lista de ingrediente, aceștia sunt menționați ca „extract de perlă”.

Foto: pixabay

Written By
More from Renate Daily

5 sate româneşti de poveste

Desprinse parcă din poveştile copilăriei, unele sate din ţara noastră sunt locul...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *