Lucruri interesante despre Marea Moartă

Aflată între Israel şi Iordania, Marea Moartă este una dintre cele mai sărate întinderi de apă din lume. Cunoscută mai ales prin prisma manuscriselor care s-au descoperit aici, Marea Moartă este interesantă şi din alte puncte de vedere.

Marea Moartă este un lac sau o mare continentală. Locul are o însemnătate biblică importantă – Marea Moartă a fost loc de refugiu pentru Regele David. Totodată, este şi una dintre primele staţiuni balneare ale lumii, fiind frecventată de personalităţi precum Herodot şi Cleopatra.

Este situată la aproape 420 de metri sub nivelul mării, fiind unul dintre cele mai joase puncte de pe Terra. Marea Moartă are o lungime de 50 kilometri, lăţimea de 15 kilometri şi acoperă o suprafaţă de 605 kilometri pătraţi.

Are salinitate ridicată

Elementul distinctiv al mării este nivelul ridicat de salinitate, de 27%. Este o cifră impresionantă având în vedere că nivelul mediu al salinităţii mărilor variază între 2 şi 4%. Acest lucru înseamnă că un litru de apă conţine 275 grame de sare. Se estimează că râul Iordan, cel care o alimentează, îi furnizează anual în jur de 850.000 de tone de sare. Clorura de sodiu şi clorura de magneziu sunt principalele minerale care îi conferă salinitate. Însă tot salinitatea crescută este şi cea care face imposibilă viaţa aici. Nici peştii şi nici algele nu pot supravieţui în acest mediu inospitalier vieţii, care, de altfel, i-a şi adus numele de Marea Moartă. Totuşi, aici este posibilă existenţa organismelor microscopice (plancton, bacterii). În 2011, au fost descoperite pe fundul Mării Moarte zeci de cratere gigantice din care ţâşneşte apă proaspătă care conţine bacterii. Descoperirea a fost făcută de un cercetător de origine română, Danny Ionescu, microbiolog la Institutul Max Planck din Germania.

Scăderea nivelului apei

În urmă cu aproape 120.000 de ani, Marea Moartă a secat complet. În ultimele decenii, s-a constatat un proces accelerat de scădere a nivelului apei din Marea Moartă. Acest lucru este cauzat de faptul că râul Iordan, care o alimentează, este folosit ca sursă de apă potabilă de Iordania şi Israel. În perioada 1998-2007, scăderea apei Mării Moarte a fost de 98 cm, iar în 2008 a secat cu 138 cm. Pe lângă activităţile umane, reducerea nivelului apei a fost cauzată de evaporare şi de lipsa precipitaţiilor.

Bogăţia de minerale din Marea Moartă o face destinaţie căutată pentru beneficiile pe care le oferă sănătăţii. Printre altele, apele acestei mări sunt indicate în probleme de sănătate precum reumatismul.

Totuşi, salinitatea crescută implică şi anumite riscuri. Astfel, nu este indicat să se scufunde capul în apă, din cauza riscului de apariţie a arsurilor la nivelul ochilor. Este periculos să se bea apă din aceasă mare. Nici statul în apă mai mult de 20 de minute nu este indicat, pentru că poate apărea un dezechilibru al concentraţiei mineralelor în corp.

Celebrele manuscrise

În 11 peşteri aflate pe ţărmul vestic de la Marea Moartă au fost descoperite între 1947 şi 1956 mai multe documente antice, considerate în prezent ca fiind printre cele mai cunoscute artefacte ale omenirii. Manuscrisele au fost scrise între 200 î.Hr. şi 200 d.Hr., având autori necunoscuţi. Potrivit unor teorii, autorii ar fi oameni aparţinând unei secte evreieşti de la Qumran din deşertul Iudeii. Unele au fost scrise pe pergament, altele pe papirus.

Primul manuscris ar fi fost descoperit de un beduin care căuta o oaie rătăcită prin peşteră. În total, este vorba despre aproape 900 de manuscrise. Recent, cercetătorii de la Universitatea din Haifa au reuşit să restaureze şi să descifreze unul dintre ultimele pergamente netraduse. Pergamentul conţine informaţii referitoare la calendarul de 364 de zile pe care îl folosea comunitatea, indicând sărbătorile care arată schimbările de anotimpuri. Manuscrisele de la Marea Moartă pot fi consultate şi online.

Curiozităţi despre Marea Moartă

Mai este numită şi Marea de Asfalt. Acest lucru are legătură cu câteva surse care emană asfalt.

Este aproape imposibil să înoţi în Marea Moartă. Cei care ajung în apă sunt purtaţi la suprafaţă ca şi cum s-ar afla pe o saltea gonflabilă.

Dată fiind altitudinea joasă, nivelul radiaţiilor ultraviolete este scăzut aici.

Se crede că Marea Moartă ar fi apărut acum 3,7 milioane de ani.

Aristotel a scris despre Marea Moartă şi despre proprietăţile ei curative,

În apropiere de Marea Moartă au fost descoperite ruinele unui oraş-stat despre care se crede că ar fi fost oraşul biblic Sodoma.

Foto: Pixabay

Citeşte şi: Chipul lui Decebal de la Dunăre, cea mai înaltă sculptură în munte din Europa

Written By
More from Renate Daily

Regina Elisabeta a II-a este un bun mecanic şi nu are nevoie de paşaport

Regina Elisabeta a II-a este suveranul englez cu cea mai lungă domnie....
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *