Țara cu mai multe piramide decât Egiptul

Este adevărat că Egiptul are multe piramide faimoase, însă această țară nu deține recordul în ceea ce privește numărul acestor structuri străvechi.

Când auzim despre piramide, în mintea noastră se conturează adesea celebrele construcţii din Egipt. Una dintre cele mai cunoscute este Marea Piramidă din Giza, una dintre cele şapte minuni ale Antichităţii.

Însă ţara cu cele mai multe piramide este Sudanul! Astfel, Sudanul are între 200 și 255 de piramide cunoscute, în comparație cu cele 138 din Egipt, informează sciencealert.com.

Cine a construit piramidele din Sudan

În Sudan, piramidele au fost construite la 500 de ani distanţă faţă de cele ridicate în Egipt. Construcţia piramidelor din Sudan este atribuită oamenilor din Regatul Kuş sau Cuşit, care domnea în Nubia, regiune care se întindea de-a lungul râului Nil, o zonă care corespunde în prezent centrului Sudanului şi sudului Egiptului.

Specialiştii au numărat în jur de 255 de piramide din perioada Regatului Kuş, care au fost construite în patru situri regale din Nubia: El-Kurru, Nuri, Meroe şi Jebel Barkal sau Gebel Barkal.

Una dintre cele mai mari concentrații de piramide kuşite este orașul antic Meroe, care se află aproape de centrul Sudanului modern. Numai acest oraș conține aproximativ 200 din cele 255 de piramide ale țării, ceea ce sugerează că, la un moment dat, a fost o aşezare prosperă.

Piramidă din Meroe. Foto: Pixabay

De asemenea, arheologii au mai descoperit un sit cu aproximativ 35 de mici piramide lângă Sedeinga, nordul Sudanului. Acestea au fost construite pentru oamenii bogaţi, potrivit specialiştilor.

Folosite pentru înmormântările conducătorilor

„La fel ca egiptenii, kușiții și-au înmormântat regalitatea sub piramidele înalte – probabil pentru a-și ajuta sufletele să ajungă până în ceruri – dar din punct de vedere structural, clădirile sunt destul de diferite”, notează sciencealert.com.

În Meroe se află cele mai multe piramide din Sudan. Foto: Pixabay

Piramidele nubiene sunt mai înguste. De asemenea, şi dimensiunile piramidelor din cele două ţări diferă mult. Cele din Sudan au o înălțime cuprinsă între 6 şi la 30 de metri, în timp ce piramida egipteană medie este de aproximativ 138 de metri.

@drenate Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

A fost Marlene Dietrich spioană?

Diva cu privire pătrunzătoare şi cu vocea inconfundabilă, Marlene Dietrich a fost...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *