Câte culori au paşapoartele lumii?

La nivel mondial, există doar patru culori pentru pașapoarte şi există unele criterii după care acestea au fost alese.

Document indispensabil pentru călătoriile în străinătate, paşapoartele se diferenţiază prin culoarea lor. În mare, statele lumii aleg o culoare pentru paşaport care să reflecte religia şi cultura lor, dar nuanţa lor poate avea legătură şi cu politica şi geografia ţării respective.

Paşaportul românesc. Foto: Wikipedia

România foloseşte oficial cinci culori pentru diferite tipuri de paşapoarte: vişiniu (cel electronic simplu folosit de cetăţenii care călătoresc), negru (diplomatic), bleumarin (de serviciu), vişiniu cu model (pentru persoane fără cetăţenie), albastru (pentru refugiaţii recunoscuţi) şi gri (document de călătorie pentru protecţie subsidiară).

La nivel mondial, paşapoartele au patru culori: roşu (vişiniu), albastru, verde şi negru.

Roşu, culoarea statelor UE

Multe dintre ţările lumii au paşapoarte roşii, fiind întâlnită la cele din ţările Uniunii Europene (cu excepţia Croaţiei, al cărei paşaport este albastru) sau de statele interesate să adere la UE (Turcia, Macedonia, Albania).

De asemenea, țările care aleg roșu pentru pașaport sunt adesea foste sau actuale regimuri politice comuniste, precum Slovenia, Serbia, Rusia, China, România, Polonia sau Georgia. De asemenea, Bolivia, Columbia, Ecuador și Peru au paşapoarte roşii sau vişinii.

Albastru, culoarea paşaportului american şi englez

A doua cea mai întâlnită culoare a paşaportului este albastru. Această nuanţă este asociată cu „Lumea Nouă”, fiind folosită inclusiv de ţările din arhipelagul Caraibe. Culoarea albastră a paşaportului este specifică multor ţări din America de Sud, arătând apartenenţe acestora la Mercosur, o comunitate economică ce reunește 6 națiuni (Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay, Venezuela și Bolivia). Excepţie este Venezuela, care are un pașaport roșu.

Din 1976, Statele Unite ale Americii au pașaport albastru. Şi Anglia are paşaport albastru de când a ieşit din UE. De asemenea, Australia are paşaport albastru.

Verde, culoarea ţărilor musulmane

În cele mai multe ţări musulmane, culoarea paşaportului este verdele. Este culoarea preferată a profetului Mahomed, fiind o nuanţă asociată cu natura şi viaţa. De asemenea, multe țări din Africa de Vest, precum Burkina Faso, Coasta de Fildeș, Nigeria, Niger și Senegal, au paşaportul verde. Pentru aceste țări, verdele reprezintă apartenența lor la ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane).

Paşaportul Marocului. Foto: Wikipedia

Negru, nuanţă rară

Puţine ţări din lume au paşaportul negru. Este vorba despre: Noua Zeelandă, Angola, Congo, Malawi, Trinidad şi Tobago, Tajikistan şi teritoriile palestiniene. În cazul Noii Zeelande, negrul a fost ales pentru că este şi culoarea naţională.

@drenate. Foto: Pixabay, Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Locuri unde poţi admira culorile toamnei

Există zone din lume în care toamna îmbracă natura în haine picturale,...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *