Statuile uriaşe ale lui Buddha

Buddha sau Siddhartha Gautama Buddha s-a născut în 566 sau 563 î.Hr. în oraşul Lumbini şi a crescut în regiunea care corespunde actualei graniţe dintre India şi Nepal. Încă de mic, a realizat mai multe călătorii în cadrul cărora a avut revelaţii şi a trăit în asceză. La 35 de ani a fost numit Buddha („cel iluminat”).Experiența spirituală a acestui înţelept a pus bazele religiei care îi poartă numele, budismul. în multe locuri din lume, adepții budismului au construit numeroase statui care se întrec în dimensiuni.

Marele Buddha din Leshan

Este cea mai mare statuie din piatră care îl reprezintă pe Buddha, precum și una dintre cele mai vechi care au fost dedicate marelui înțelept. A fost sculptată în muntele Linghyun din Sichuan, China, între anii 713 (în timpul dinastiei Tang) și 803 (în perioada domniei împăratului Dezong). Statuia a fost declarată monument național chinez în 1982, iar în 1996 a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO. Construcția a fost inițiată de un călugăr, care spera că printr-o astfel de reprezentare va opri inundațiile care se produceau frecvent în acele timpuri. După moartea călugărului, lucrările au fost oprite, fiind reluate după 60 de ani. Marele Buddha din Leshan a fost sculptat în stâncă de gresie, are o înălțime de 71 de metri și o lărgime la nivelul umerilor de 28 de metri. Capul statuii are o înălțime de 14,7 metri, ochii – trei metri fiecare, iar urechile au șapte metri. Construcția are un ingenios sistem de drenare internă, care a permis limitarea (nu însă și suprimarea) eroziunii naturale favorizată de vânt și de ploi.

Marele Buddha de la Kamakura

Statuia care îl reprezintă pe Buddha din orașul japonez Kamakura a fost construită în anul 1252, fiind cunoscută şi sub numele Kotoku-in. Anterior, aici s-a aflat o altă statuie din lemn, care a fost distrusă de furtuni. Această creație este opera sculptorului Ono Goroyemon. În acele timpuri exista obiceiul ca marile construcții să fie acoperite cu aur, acesta fiind și motivul pentru care Marele Buddha are urechile aurite.

Statuia are 13 metri înălțime și o greutate de 93 de tone. Marele cutremur din 1923 a distrus postamentul pe care era așezată statuia. Acesta a fost reparat în 1925, alte renovări având loc în anii 1960-1961.

Ushiku Daibutsu

A treia construcție din lume ca înălțime, reprezentarea profetului Amitabha Buddha din Japonia a fost inaugurată în 1993, în orașul Ushiku, în apropiere de Tokyo.

Statuia are o înălțime totală de 120 de metri, din care 10 metri reprezintă platforma de lotus pe care este așezat Buddha, alți 10 metri având baza. Turiștii o pot vizita cu ajutorul unui lift, constuit pe o înălțime de 85 de metri. Monumentul a fost ridicat pentru comemorarea nașterii lui Shinran, fondatorul sectei budiste Jado Shinshu din Japonia. 

Statuia lui Buddha din Hyderabad

Amplasat pe lacul artificial Hussain Sagar din Hyderabad, India, statuia care îl reprezintă pe Buddha are o înălțime de 18 metri și o greutate de 450 de tone, fiind amplasată pe un piedestal în formă de lotus. Este singura statuie monolitică din întreaga Indie, fiind creată din granit alb. Ideea creării acestei construcții a aparținut Proiectului Buddha Poornima, în 1985.

Pentru ridicarea acestei impresionante construcții, 200 de muncitori au muncit timp de doi ani. Statuia a fost adusă la Hyderabad în 1988, însă a fost instalată abia în 1992. Din nefericire, în momentul amplasării statuii, s-a produs un accident în cadrul căruia au murit opt muncitori. Turiștii pot vizita statuia lui Buddha cu ajutorul unei călătorii de 30 de minute cu barca. Statuia este iluminată noaptea, creând o imagine extraordinară în luciul apei.

Citeşte şi: Statuile impresionante ale lui Iisus

Foto: Pixabay, Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Oraşe care se scufundă

În condiţiile în care temperaturile globale şi nivelul apelor mării sunt în...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *