Mesajele ascunse ale operelor celebre

Multe dintre picturile faimoase ale lumii ar conține mesaje „codate”, pe care specialiștii au încercat adesea să le descifreze. Toate teoriile formulate în acest sens sunt interpretări, fără a avea pretenția că dețin adevărul, ceea ce le sporește misterul.

Mona Lisa

Tabloul Mona Lisa realizat de da Vinci este considerată opera cu cele mai multe simboluri ascunse. Pasionat de ezoterie, da Vinci ar fi inclus intenționat anumite elemente misterioase în capodoperele sale. Dincolo de faptul că identitatea femeii redate rămâne o enigmă, pictura este plină de semnificații. Cele mai multe teorii fac referire la indiciile oferite de ochii presonajului reprezentat. Graficianul Ron Piccirillo susține că, dacă este întors pe o parte, tabloul redă, în afară de chipul femeii, capetele unui taur, ale unui leu și ale unui cimpanzeu. De asemenea, graficianul afirmă că în mâna stângă a Mona Lisei se poate zări un crocodil sau un șarpe. Conform Comitetului Național al Patrimoniului Cultural din Italia, imaginea ochilor eroinei ar ascunde cifre și litere.

Se spune că în ochiul drept ar fi pictate literele L și V, care fac trimitere la numele artistului, iar în cel stâng apar simboluri care nu sunt însă destul de clare: ar putea fi vorba despre C, E sau B.

Cina cea de Taină

Opera lui da Vinci redă ultima cină a lui Iisus Hristos, la care iau parte toți apostolii, înainte de trădarea lui Iuda. O interpretare recentă a simbolurilor acestui tablou aparține lui Slavisa Pesci, informatician. El a lansat ipoteza potrivit căreia suprapunerea picturii cu inversul ei în oglindă ar produce o imagine care arată silueta unui cavaler templier, precum și pe cea a unei femei stând în picioare, cu un copil în brațe.

În romanul „Codul lui da Vinci”, Dan Brown argumentează că personajul enigmatic din dreapta lui Iisus nu ar fi apostolul Ioan, ci Maria Magdalena, ipoteză intens criticată de Vatican. Conform altei ipoteze, da Vinci ar fi folosit același model pentru Iisus și pentru Iuda.

Interpretări contradictorii apar și când vine vorba despre mâncarea de pe masă, mai exact pâinea, peștele, vinul, sarea și citricele. În spatele solniței apare un semn asociat ghinionului. Cina cea de taină ar ascunde și o partitură muzicală, conform altor teorii, iar o alta susține că pictura simbolizează zodiacul, Iisus fiind semnul Balanței, deoarece stă cu brațele depărtate.

Crearea lui Adam

Aparent, Crearea lui Adam pare să fie o lucrare simplă, însă se știe că Michelangelo a fost un artist complex, implicit, opera sa depășește granițele simplei cunoașteri.

O interpretare recentă a acestui tablou a arătat că sfera în care este pictat Creatorul seamănă foarte bine cu creierul uman, cu toate detaliile. Astfel, piciorul unui înger ar reprezenta glanda pituitară. Aflată la baza creierului, această glandă are o importanță aparte în sistemul endocrin, pentru că produce propriii hormoni, dar contribuie și la secreția hormonală a altor glande. Mesajul secret ar fi că Dumnezeu dirijează toate legile universale.

Omul vitruvian

Realizat în 1490, Omul vitruvian care redă un bărbat prezentat în două ipostaze, în interiorul unui cerc (simbolul divin), dar și într-un pătrat (simbolul pământesc). Devenit una dintre cele mai cunoscute imagini din lume, desenul redă proporțiile ideale ale corpului uman, dar și legătura sa divină cu Universul. Omul vitruvian este o operă plină de semnificații, despre care specialiștii au emis diverse teorii.

O descoperire recentă a arătat că da Vinci ar fi copiat această imagine de la o schiță a prietenului său apropiat, Giacomo Andrea, un arhitect renascentist. Ambele desene au fost inspirate de un text scris de arhitectul antic roman Vitruvius. Omul vitruvian reflectă interesul lui da Vinci pentru proporții, fiind exemplificator pentru amestecul dintre artă și știință în timpul Renașterii.

Citeşte şi: Curiozităţi despre gladiatorii romani

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Locuri încărcate de istorie din Turcia

Una dintre țările care păstrează aproape intact parfumul istoriei este Turcia. Aici...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *