Cine au fost cei 12 apostoli ai lui Iisus

Textele biblice amintesc despre faptul că Iisus Hrisos a ales 12 apostoli sau ucenici. Oameni din popor, aceştia l-au însoţit pe Mântuitor iar după Înălţarea lui, au ajuns departe în lume, pentru a duce mai departe cuvântul Domnului. Iată poveştile acestor slujbaşi ai creştinismului!

Sfântul Apostol Andrei, primul chemat dintre apostoli, era un pescar din Betsaida Galileii, localitate situată pe ţărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Ţării Sfinte. Era fratele lui Simon Petru, la rândul lui pescar. Înainte de a deveni apostol al lui Iisus, Andrei a fost ucenic al lui Ioan Botezătorul. A murit răstignit pe o cruce în formă de X la Patras. Din 357, moaştele sale au fost aşezate în Biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol. Pentru români, Andrei are o importanţă aparte, fiind considerat Ocrotitorul României. Sfântul Apostol Andrei este pomenit de Biserică pe 30 noiembrie.

Petru (Simon, după numele de iudeu) a fost chemat de Iisus să devină „pescar de suflete”. Petru a propovăduit Evanghelia în Antiohia, Iudeea, Cappadocia, Pont, Galatia, Asia, Bitinia, Iliric. La Ierusalim a fondat prima comunitate iudeo-creştină. A ajuns la Roma, iar în anul 67, în timpul Împăratului Nero, a fost răstignit, murind ca un mucenic.

Ioan a fost fiul pescarului Zevedeu și al Salomiei, din localitatea Betsaida, Galileea. A fost chemat să îl urmeze pe Iisus, alături de fratele său, Iacob. A fost foarte îndrăgit de Hristos, pe care l-a însoţit în toate misiunile importante. Ioan a scris lucrări canonice (Evanghelia, trei Epistole şi Apocalipsa). A fost desemnat de Iisus să îi poarte de grijă de mamei sale, Fecioara Maria, când era răstignit pe cruce.

Filip era originar din Betsaida, Galileea, fiind cunoscut pentru înţelepciunea sa. A provăduit Evanghelia Mântuitorului în Sciţia Mică, actuala Dobrogea. Filip a fost omorât de romani la Hierapolis (actualul Pamukkale, Turcia), unde venise să răspândească religia creştină. Este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 14 noiembrie.

Iacob, fiul lui Alfeu şi fratele lui Matei, a fost un alt apostol care a dus cuvântul lui Iisus în lume. A răspândit creştinismul în Egipt şi Palestina. Iacob a murit răstignit pe cruce şi este prăznuit de Biserică pe 9 octombrie.

Bartolomeu, apostol al lui Iisus prăznuit de creştini pe 11 iunie, a dus mai departe învăţătura lui Iisus în Siria şi Asia de Sus, alături de apostolul Filip şi sora acestuia, Mariami. De asemenea, a ajuns să răpândească religia creştină în Arabia, Persia, India şi Armenia, unde a fost ucis.   

Iacob, băiatul lui Zevedeu şi fratele Sfântului Evanghelist Ioan, era numit „fiul tunetului” sau „cel bătrân”, pentru a-l deosebi de celălalt apostol Iacob. După Înălţarea Domnului, a propovăduit creştinismul în Iudeea şi în Spania. A fost ucis de regele Irod Agripa în Ierusalim. Apostolul Iacob este prăznuit de creştini pe 30 aprilie.

Toma, un pescar din cetatea Galileii, i s-a alăturat lui Iisus după ce i-a auzit poveţele. A dus mai departe cuvântul lui Hrisos în Palestina, Mesopotamia, Etiopia şi India. Pomenit de creştini pe 6 octombrie şi în prima duminică după Paşte, Toma a rămas cunoscut ca „Necredinciosul”, pentru că a vrut o dovadă palpabilă a suferinţelor lui Iisus pe cruce.

Matei, fiul lui Alfeu, era vameş înainte de a deveni apostolul lui Iisus. Potrivit tradiţiei, este autorul primei Evanghelii. A răspândit cuvântul lui Hristos în Macedonia, Ierusalim, Etiopia şi Asia. În Evanghelie, Matei a scris despre viaţa şi minunile lui Iisus.

Iuda Tadeul, ruda lui Iisus Hristos, se îndeletnicea cu agricultura. A predicat învăţăturile lui Iisus în Samaria, Iudeea, Siria, Libia şi Mesopotamia. Este prăznuit pe 19 iunie. Nu trebuie confundat cu Iuda Iscarioteanul, simbolul trădării.

Simon Zilotul era originar din Cana Galileii. La nunta lui, Iisus a săvârşit una din minunile sale: a transformat apa în vin. A propovăduit Evanghelia în Africa şi a murit ca un martir. Simon Zilotul este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 10 mai.

Matia a fost apostolul care l-a înlocuit pe Iuda Iscarioteanul, cunoscut pentru faptul că l-a trădat pe Iisus. Prăznuit de Biserică pe 9 august, Matia a propovăduit Evanghelia în Iudeea, Roma, Macedonia şi Etiopia. Este autorul câtorva minuni, la fel ca şi ceilalţi apostoli.

Foto: Pixabay

Citeşte şi: Statuile impresionante ale lui Iisus

Written By
More from Renate Daily

Regula 3-30-300, benefică pentru sănătatea mintală

Mulți factori influențează sănătatea mintală: familia, prietenii, activitatea profesională, mişcarea, alimentația. Însă...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *