Hotelul Negresco de pe Coasta de Azur, simbolul luxului, construit de un român

La o plimbare pe Promenade des Anglais din Nisa nu are cum să te lase indiferent hotelul Negresco. Clădirea cu cupolă roz a găzduit, de-a lungul timpului, celebrităţi, politicieni, regi şi bogătaşi. Istoria acestui loc este indisolubil legată de românul Henri Negrescu, care l-a construit şi care are o poveste fabuloasă.

Henri Negrescu s-a născut în 1870, la Bucureşti, fiind fiul unui hangiu care deţinea un local lângă Capitală. La 15 ani s-a decis să plece de acasă, fiind o perioadă ucenicul lui Grigore Capşa, cofetar şi om de afaceri. Henri Negrescu a plecat apoi să îşi încerce norocul la Paris. Nu ştia atunci că va începe aventura vieţii lui. În 1907, Negrescu s-a căsătorit cu românca Suzanne Bianca Rădescu. Cei doi au locuit o perioadă la Bruxelles, unde s-a născut fiica lor, Germaine Henriette Hélène.   

Planul ambiţios al lui Negresco

În 1909, Henri a devenit cetăţean francez, numele său de familie devenind Negresco. Mutarea pe Coasta de Azur, la începutul secolului al XX-lea, avea să îi schimbe destinul. A lucrat la Monte Carlo ca majordom, apoi ca director de operațiuni (maître d’hôtel) la restaurantul Helder. Apoi, a lucrat la hotelul-restaurant Londres, având de-a face cu o clientelă bogată, formată din miliardari (precum Rockefeller), celebrităţi şi regi, care vizitau Riviera.

Henri Negresco a acceptat propunerea de a deveni şeful Cazinoului Municipal din Nisa. Pe atunci, i-a venit ideea de a construi cel mai luxos hotel din lume. Prin relaţia sa cu afaceristul Pierre Alexandre Darracq, deţinător a mai mult de 10% din producţia de automobile a Franţei, a achiziţionat cu 1,2 milioane de franci terenul pe care urma să fie construit hotelul visurilor sale.

Planul era ca noul hotel să aibă 400 de camere, o noutate pe atunci. Negresco efectuase mai multe vizite la Paris, Londra, Berlin, Bruxelles, vizitând şi reţinând detalii ale hotelurilor Ritz, Savoy, Claridge’s, L’Automobile Club, Waldorf, Cecil şi Metropole.

Lucrările au început la 2 septembrie 1911, iar deschiderea parţială a hotelului a avut loc la 4 ianuarie 1913. Hotelul a fost proiectat de Edouard Niermans, Offenbach-ul arhitecturii (de numele căruia se leagă şi Moulin Rouge din Paris și Hôtel du Palais). Însuşi Gustave Eiffel şi-a adus contribuţia în proiectarea cupolei.

Le Figaro: „Hotelul celor o mie de nopţi”

Imediat după inaugurare, hotelul Negresco a impresionat, iar ziaristul de la Le Figaro care l-a vizitat l-a numit „Hotelul celor o mie de nopţi”.

Un alt ziar al acelor vremuri scria: „Din momentul în care străpungi arcada de intrare, surpriza şi admiraţia sunt emoţiile care pun stăpânire pe tine. În faţa ta se găseşte o rotondă de aproape cincizeci de metri în diametru, care oferă ochilor eleganţa sobră şi armonia stilului Ludovic al XVI-lea, cu galeria sa circulară susţinută de către două coloane cu trunchiuri robuste. În tot acest loc nu există nici măcar cea mai mică umbră a vreunei lipse de bun gust. Este apoteoza confortului şi a luxului”.

Le Negresco era, în acele timpuri, cel mai luxos hotel din lume, cu clientelă aleasă, de la miliardari la capete încoronate. Hotelul avea numeroase facilităţi, de la camerele cu mult bun gust la mobilierul rafinat şi conexiunile telefonice interioare şi exterioare. După numai cinci luni de la deschidere, încasările depăşeau un milion de franci, cu un profit de 200.000 de franci.

În 1914, când a izbucnit Primul Război Mondial, soarta hotelului avea să se schimbe. Negresco le-a propus autorităţilor să transforme hotelul în spital militar, oferindu-se să îl finanţeze din propriile venituri. Acest gest nobil avea însă să-l coste destul de mult. La finalul războiului, era falit.

În 1920, Henri Negresco a murit, din cauza unui cancer galopant. Hotelul, care rămăsese al nimănui, a fost achiziţionat de o societate belgiană.

Cumpărat de Jeanne Augier

Hotelul ajunsese într-o stare deplorabilă până în 1957, când a fost descoperit de Jeanne Augier, fiica unui investitor foarte bogat. La 22 de ani, ea a preluat afacerile familiei. Mama lui Jeanne ajunsese în scaunul cu rotile, iar Negresco avea un lift suficient de încăpător. Atunci, Jeanne Augier a decis să cumpere pe loc hotelul, după cum a scris ea în Memoriile sale, informează lexpress.fr. Augier a readus rafinamentul la hotelul Negresco, care a dorit să recreeze Versailles-ul pe Coasta de Azur. Printre oaspeţii de seamă ai hotelului, pe care ea însăşi i-a primit, s-au numărat pictorul Dali, Prințesa Grace de Monaco, Beatles, Louis Armstrong şi Elton John.

Din 2003, hotelul a fost inclus pe lista monumentelor istorice de către guvernul francez.

Foto: Wikipedia, hotel-negresco-nice.com, Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Ne poate influenţa Luna plină sănătatea şi comportamentul?

De-a lungul timpului, oamenii au atribuit Lunii pline numeroase mituri și legende....
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *