Renée Perle, primul fotomodel din lume, era româncă

Sunt multe românce deschizătoare de drumuri, iar Renée Perle este una dintre ele. În anii 1930, ea a devenit primul fotomodel profesionist din istorie şi a făcut carieră în lumea modei la Paris.

Renée Perle, pe numele său adevărat Renadi Pârlea, s-a născut la Iaşi, în 1904, într-o familie de evrei. În 1920 a plecat cu familia sa în Anglia, apoi a ajuns la Paris, unde şi-a schimbat şi numele sub care va fi apoi cunoscută, Renée Perle. La Paris, a reuşit să intre în lumea modei şi a prezentat pentru celebrul creator de modă Georges Doeuillet.

S-a remarcat prin frumuseţea sa, iar drumul spre celebritate i s-a deschis după ce l-a cunoscut pe fotograful Jacques-Henri Lartigue. Acesta ar fi zărit-o pe stradă şi ar fi fost sedus de frumuseţea sa. Înaltă, elegantă, cu o pălărie de soare, Renée Perle nu putea trece fără să fie remarcată.

Tandră, pasională şi devotată

Lartigue a ales-o muză pentru fotografiile sale, iar între ei s-a înfiripat şi o poveste de dragoste care a durat doi ani şi pe care fotograful a numit-o „o vacanţă eternă”.

Cei doi şi-au trăit povestea de iubire în sudul Franţei. Iată ce nota fotograful în jurnalul său: „Renée! Este tandră, pasională şi devotată. Peste toate acestea, Renee înseamnă dragoste. Face mereu scene. Este gelozie sau este nebunie? Poate simte nevoia să ne certăm de dragul împăcării. Sunt prea cu picioarele pe pământ, prea spectator şi prea prost actor pentru acest tip de joc pe care Renée vrea să-l jucăm”.

Renée Perle, primul fotomodel profesionist

A fost un nume în modă

Cât a durat povestea lor de dragoste, Jacques-Henri Lartigue i-a făcut româncei 341 de fotografii prin care Renée Perle avea să devină un nume în modă.

În 1932, relaţia lor s-a încheiat. Peste ani, fotograful avea să spună: „Am lucrat cu multe superbe. Pe lângă ea, toate celelalte păreau ţărănci”.

Fotografiile pe care Lartigue i le-a făcut au ajutat-o să devină cunoscută în lumea modei şi, peste ani, s-au vândut la marile case de licitaţii cu sume mari. De exemplu, o fotografie numită Renée Perle în haină albă s-a vândut în 1999 la celebra casă de licitaţii Sotheby’s cu 4.375 de dolari.

Renée Perle a fost o sursă de inspiraţie şi pentru creatorii de modă. John Galliano spunea despre ea: „Această pariziană jucăuşă a fost o avangardistă perfectă: purta fie panataloni scurţi, fie evazaţi, încă din 1930 iar mâinile îi erau pline de brăţări!”

Renée Perle ar fi murit în 1977, în sudul Franţei.

@messynessychic.com, mucem.org

Written By
More from Renate Daily

Zidul Plângerii, locul sfânt de rugăciune al evreilor

Cunoscut şi ca Zidul de Vest, Zidul Plângerii din Ierusalim este un...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *