Femeia care l-a cumințit pe Caragiale. Cine a fost Alexandrina Burelly, soția dramaturgului

Unul dintre cei mai mari dramaturgi români, Ion Luca Caragiale a fost și un admirator al femeilor frumoase. De altfel, după literatură, femeile și vinul ar fi fost marile pasiuni ale lui Caragiale.

De-a lungul vieții, Ion Luca Caragiale a avut diverse legături amoroase. Se știe că și-a trădat prietenul, pe Mihai Eminescu, și a avut o aventură cu Veronica Micle, femeia pe care poetul a iubit-o pasional. Despre această relaţie poţi afla mai multe AICI.

Totodată, Caragiale a avut o legătură amoroasă și cu soția lui Constantin Nottara, actrița Amelia Welner.

În 1884, când era funcţionar la Regia Monopolurilor din Bucureşti, Caragiale a cunoscut-o pe Maria Constantinescu, care lucra la fabrica de tutun Belvedere. Cei doi au avut o scurtă aventură, din care s-a născut primul copil al dramaturgului, Mateiu. Relaţia cu Maria s-a încheiat la scurt timp după naşterea băiatului.

Alexandrina Burelly, soția credincioasă care i-a fost alături toată viaţa

Pe la 36 de ani, Caragiale avea gânduri de însurătoare. În 1888, a cunoscut-o pe Alexandrina Burelly. A văzut-o într-o seară la teatru şi i-a fost de-ajuns. După ce s-a interesat de familia acesteia, Caragiale s-a decis să îi ceară mâna. A aflat că Alexandrina era fiica lui Gaetano Burelly, un renumit arhitect din Bucureştiul acelor vremuri.

„A doua zi dimineaţa, cu noaptea-n cap, după multe ore de nesomn, cine sună la uşa arhitectului? Caragiale îndrăgostit. «Mi-o dai, tată socrule?”, a relatat Cella Delavrancea în volumul „Dintr-un secol de viaţă”. Alexandrina şi Caragiale s-au logodit în 1888, iar nunta a avut loc în ianuarie 1889, la Bucureşti, actul de căsătorie fiind semnat de Pache Protopopescu.

Alexandrina i-a rămas alături lui Caragiale până la finalul vieţii. Au avut două fete, Ioana şi Agatha, care au murit timpuriu de tuse convulsivă. Cei doi au mai avut un băiat, Luca, şi o fată, Ecaterina.

Ion Luca Caragiale şi Alexandrina au avut o căsnicie fericită

Didina, aşa cum îi spunea Caragiale, a fost o femeie deosebită. S-a remarcat prin rafinament, bunătate şi distincţie. Alexandrina îi spunea lui Caragiale Jean şi făcea referire la acesta printre cunoscuţi ca „maestrul nostru drag”.

Fiica celor doi, Ecaterina Logadi, scria în „Din amintirile mele despre tata” (1972): Mama era foarte gospodină şi-şi îmbogăţea averea casnică prin schimburi în natură cu chivuţele. Când tata căuta vreo haină veche, de care i se făcuse dor, mama mărturisea scuzându-se: Dar nu mai era de purtat, n-o mai puteai pune şi nu ştii ce farfurii  frumoase cu dungi roz am luat pe ele. Dacă tata era bine dispus, totul se sfârşea cu glume şi râsete, dar dacă tata avea o zi rea, discuţia se transforma în adevărată tragedie, exact ca în nuvelă”.

A fost model pentru prima carte poştală românească

Ca un fapt inedit, Alexandrina Burelly a apărut pe prima carte poştală românească. Ilustrata semnată Constantin Jiquidi, ilustrator, pictor şi grafician, redă o ţărăncuţă care apare lângă pavilionul Expoziției Cooperatorilor de la Bucureşti, 1894.

Alexandrina Burelly. Foto: Muzeul Bucureştiului

O ilustrată din seria „Portul național român”, expediată de inegalabilul dramaturg Ion Luca Caragiale, conţine specificaţia că ţărăncuţa româncă nu este alta decât soţia sa, Alexandrina Burelly, când era domnişoară, informează muzeulbucurestiului.ro. Pentru această ilustrată, Constantin Jiquidi a folosit un clişeu fotografic anterior căsătoriei.

Foto: Historia, Muzeul Bucureştiului, Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Olivia de Havilland şi Joan Fontaine, surorile rivale. De ce s-au detestat reciproc

Disensiunile între fraţi au cauze diferite. Apar în copilărie şi adesea se...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *