Unde trăiesc cei mai longevivi oameni din lume?

Unele regiuni din diverse păţi ale lumii pot fi considerate Tărâmul Nemuritor. Această reputație a fost câștigată prin prisma duratei mari de viață a oamenilor care le populează. Este vorba despre zone uitate parcă de timp, unde locuitorilor le sunt străine agitația și poluarea specifice marilor oraşe.

Valea Hunza

Regiune cunoscută și ca Valea Vieții, Hunza este un ținut muntos din Gilgit-Balistan, provincie autonomă din nordul Pakistanului. Situată în apropierea frontierei chineze, valea este înconjurată de munţi, printre care Karakorum și Hindukuș. Se află la o înălțime medie de 2.500 metri și este întinsă pe o suprafață de 7.900 kilometri pătrați. Însă Hunza este renumită și pentru cea mai mare durată de viață a locuitorilor săi. Izolarea văii Hunza a permis păstrarea intactă a unor obiceiuri sănătoase, iar longevitatea de care se bucură acești oameni este pusă pe seama aerului nepoluat, apei curate și hranei naturale, fără chimicale. Se pare că alimentul lor preferat sunt caisele, la care se adaugă grâul, orzul, hrișca. Destul de rar consumă carne de miel, de oaie sau de capră.    

   

Dacă inițial se credea că durata mare de viață a oamenilor de aici are legătură cu factorii genetici, cercetările au arătat că un element important care influențează longevitatea este stilul de viață sănătos. Dieta bazată pe legume, fructe și cereale și activitatea fizică sunt elemente definitorii care mențin sănătatea locuitorilor acestei văi. Cel care a remarcat durata lor „biblică” de viață este medicul scoțian Robert McCarrison, în 1921. Potrivit lui, oamenii de aici trăiesc și până la 140 de ani! La rândul lui, dr. Jay Milton Hoffman a vizitat valea Hunza, pentru a studia cauzele longevității oamenilor de aici. În cartea sa, „Hunza: Secrets of the Word’s Healthiest and Oldest Livind People”, Hoffman remarcă faptul că populația din regiune nu suferă de problemele de sănătate ale oamenilor „moderni și educați”: nivelul crescut al colesterolului „rău”, artrită, cancer, boli de inimă, Parkinson, diabet, hipertensiune, astm, alergii, carii, constipație, hemoroizi.  

Abhazia

Abhazia este un ținut muntos aflat în vestul masivului Caucaz. Este, de asemenea, regiune renumită pentru durata mare de viață a locuitorilor, iar numeroși oameni de știință au fost preocupați să afle care sunt secretele care îi ajută să atingă vârste matusalemice. În 1971, Sula Benet, antropolog polonez, publica un articol în „New York Times” despre longevitatea populației din Abhazia. La rândul lui, dr, Alexander Leaf de la Universitatea Harvard remarca faptul că în Abhazia există un mare număr de centenari. Cercetările arată că abhazii prezintă un fel de lentoare în ceea ce privește procesele degenerative și foarte puțini dintre ei sunt afectați de problemele de sănătate care apar normal, pe măsura înaintării în vârstă.

Pe lângă condițiile de viață din mediul natural, abhazii au o alimentație săracă în calorii. În principal, se hrănesc cu fructe și legume proaspete, pe care ei înșiși le cultivă, iar în dieta lor nu există produse nocive precum dulciurile procesate și zahărul.

Vilcabamba

Cunoscută și ca „Valea centenarilor”, Vilcabamba se află la o distanță de 45 de kilometri de Loja, Ecuador, și numără în jur de 4.000 de persoane. Situat într-o vale a munților Anzi, la altitudini de 1.500 – 1.600 metri, satul Vilcabamba beneficiază de temperaturi prietenoase, cuprinse între 18 și 24 º Celsius, care asigură condițiile unei „primăveri eterne”, fiind un climat privilegiat, cu beneficii asupre longevității oamenilor. Potrivit unui articol publicat în revista „National Geographic”, unii locuitori din Vilcabamba pot trăi până la 120 de ani. Printre factorii care cresc speranța de viață ale locuitorilor, oamenii de știință au remarcat, pe lângă climatul adecvat, alimentația naturală, care include produse proaspete, cultivate tradițional, fără îngrășăminte chimice sau pesticide, apa bogată în magneziu și absența stresului cu care se confruntă adesea locuitorii marilor orașe. La fel ca și în cazul celorlalte regiuni renumite pentru longevitatea oamenilor, locuitorii din Vilcabamba nu suferă de bolile care apar pe măsura înaintării în vârstă (Parkinson, Alzheimer), păstrându-și mintea limpede până la vârste înaintate.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Ţara din Europa al cărei drapel se aseamănă cu cel al României. Nu are armată şi nici aeroport

Multe state au lucruri în comun, cum ar fi steagurile. De exemplu,...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *