Obiceiuri inedite de Crăciun. În Australia se merge la plajă, iar în Suedia se pun mere în brad

În unele zone din lume, sărbătoarea de Crăciun este așteptată și cu alte tradiții față de cele cu care suntem obișnuiți. Iată câteva dintre ele!

Australia

Bucuria Nașterii Domnului este așteptată peste tot în lume, inclusiv în Australia, unde Crăciunul se celebrează la temperaturi de vară. Tradițiile australiene sunt inspirate și de obiceiurile aduse cu ei de numeroșii englezi și irlandezi care trăiesc aici. Astfel, pe continentul australian, încă de la 1 decembrie, oamenii încep să decoreze casa (pe care o împodobesc cu ferigă și cu frunze de palmier) și bradul (care este din plastic sau din aluminiu). Însă, în cele mai multe cazuri, australienii întâmpină sărbătoarea de Crăciun pe plajă, purtând căciuli de Moși și pozându-se lângă brad, în costum de baie. Însuși Moșul poate fi văzut făcând surfing, alături de ren și de alte personaje de sezon.

Un moment așteptat de toți australienii este cel al colindelor la lumina lumânării. Pentru că în Australia este foarte cald, deci multe dintre casele de aici nu au hornuri, Moș Crăciun își lasă cadourile sub copacii din curte.

Finlanda

În această țară există un obicei mai puțin întâlnit, vechi de 600 de ani. În Ajunul Crăciunului, se proclamă „Pacea de Crăciun” de la balcoanele primăriilor, ceea ce înseamnă că orice persoană care va tulbura liniștea până la Bobotează va fi aspru pedepsită. Un alt obicei de sărbători din Finlanda este vizita la cimitir, care marchează respectul față de rudele decedate. Obiceiul nu este deloc pe placul copiilor, care, de multe ori se rătăcesc prin cimitire. Moșul din Finlanda se numește Joulupukki. Acesta trăiește în partea de nord a țării și se deplasează nu numai cu ajutorul saniei trase de reni, ci și cu o mașină, un elicopter sau cu un snowmobil. Pentru a avea recolte bogate, finlandezii aruncă în grădini diverse semințe, pentru a fi mâncate de păsări. 

Suedia

În Suedia, există obiceiul ca printre obiectele decorative din brazi să regăsim și mere, stegulețe naționale, ornamente din paie și gnomi cu căciulițe roșii, iar din casele suedezilor nu lipsesc în acestă perioadă nici lalelele roșii. Cel care împarte cadouri este Piticul Crăciunului, îmbrăcat în haine roșii, care are pregătite rime nostime pentru fiecare membru al familiei. În orașul suedez Gavle, în fiecare an se ridică un țap uriaș în formă de paie, iar tradiția spune că, în preajma Crăciunului, oamenii trebuie să încerce să îl ardă din temelii. Obiceiul nu este tocmai pe placul pompierilor.

Alte tradiții neobşnuite

Norvegia. În seara de Ajun, legendele norvegiene spun că se trezesc spiritele rele ale vrăjitoarelor. De aceea, femeile de aici ascund toate măturile și mopurile, pentru ca vrăjitoarele să nu le găsească și să le încalece.

Elveția. Din sărbătorile elvețiene de Crăciun nu lipsește „Parada ridichilor luminate”. În cadrul acesteia, participanții poartă ridichi mari, împodobite cu diverse crestături, care au în interior o lumânare lungă.

Portugalia, Italia, Spania. În aceste țări, ca în multe alte din lume, se recreează staulul din Bethleem. Lângă toate personajele biblice cunoscute, există și o figurină aparte, El Caganer, care stă pe vine, cu pantalonii lăsați.

Slovacia. În această țară, Ajunul Crăciunului este un moment așteptat de fetele care vor să își afle ursitul. Cu 12 zile înainte, ele scriu tot atâtea bilete cu numele băieților cunoscuți. În fiecare dimineață aruncă un bilet, iar cel pe care îl citesc de Ajun conține numele celui care le va deveni iubit.

Cehia. Tradițiile cehe spun că numărul persoanelor care stau la masa de Crăciun trebuie să fie par, iar cine se ridică înaintea ospățului va muri anul următor. De aceea, gospodinele se asigură că au pus pe masă toate bucatele, pentru a nu mai fi nevoite să facă drumuri la bucătărie.

Ucraina. În brazii de Crăciun există obiceiul să se pună un păianjen artificial și o pânză de păianjen, care poartă noroc celui care le va găsi.

Marea Britanie. Se spune că la prepararea budincii de Crăciun, ingredientele trebuie amestecate în sensul acelor de ceasornic, acest obicei fiind aducător de noroc.

Statele Unite ale Americii. Ultimul ornament agățat în pomul de Crăciun trebuie să aibă forma unui castravete murat. Copilul care îl va găsi primește un cadou în plus.

Japonia. Mulți japonezi obișnuiesc ca în locul mesei tradiționale să consume alimente de tip fast-food.

Venezuela. În Caracas, de multe ori, oamenii ajung la slujba de Crăciun pe role, pentru că traficul în această perioadă este îngreunat.

Austria. În această țară există obiceiul Krampus, care presupune ca mai mulți tineri să se îmbrace în costume din piei de animale, acoperindu-și fața cu măști foarte urâte. Ei au și nuiele, lovindu-i pe copiii care nu au fost cuminți.

Groenlanda. Obiceiul Kiviac din această țară presupune consumarea unei păsări moarte, care a fost îngropată în pământ înainte cu câteva luni.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Ce nu ştiai despre comunitatea Amish

În rarele fotografii în care îi putem vedea, oamenii din comunitatea Amish...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *