Evita Perón: o Primă Doamnă controversată

La doar 33 de ani, Evita Perón, fostă Primă Doamnă a Argentinei, s-a stins din viaţă, lăsând în urmă o naţiune tristă. Contestată de unii din pricina trecutului ei şi adulată de alţii, Evita Perón continuă să fascineze chiar și la mulți ani după moartea ei.

Eva Maria Ibarguen, viitoarea Primă Doamnă a Argentinei, s-a născut la 7 mai 1919, într-o mică localitate de lângă Los Toldos, fiind al cincilea copil rezultat în urma legăturii extraconjugale dintre moșierul Juan Duarte (căsătorit și cu doi copii) și servitoarea Juana Ibarguen. A avut o copilărie marcată de lipsuri, deoarece, chiar dacă tatăl său a recunoscut-o, acesta nu s-a implicat în educația ei și nici nu a ajutat-o material. A știut că va fi „cineva”, motiv pentru care, la 15 ani, a fugit la Buenos Aires (numit atunci „Parisul Americii de Sud”), cu un dansator de tango, după cum susțin unele poveşti. Visul ei era să devină actriță, reușind să se remarce cu rolurile din câteva piese de categoria B. Între timp, s-a angajat și la radioul El Mundo, fiind hotărâtă să profite de orice ocazie pe care i-o oferă viața pentru a scăpa de sărăcie. 

Întâlnirea cu Juan Perón

În urma unui cutremur puternic petrecut în Argentina în 1944, Juan Perón, pe atunci Secretar în Ministerul Muncii, a organizat un eveniment caritabil de strângere de fonduri pentru victime. Cu această ocazie o cunoaște pe Eva Duarte, cei doi îndrăgostindu-se imediat de ea. Apropiații din cercul lui Juan Perón nu o priveau cu ochi buni pe Eva și, de asemenea, dezaprobau implicarea ei în problemele de conducere. Între timp, Eva continuă să fie din ce în ce mai activă, devenind lidera sindicatului artiștilor, mulți punând această ascensiune pe seama legăturii ei cu Perón. Ea și-a câștigat imediat simpatia în rândul argentinienilor de rând, deoarece, provenind din pătura săracă, le-a înțeles suferințele și nemulțumirile. În același timp, ea a fost detestată de clasele de nobili, din cauza originii ei umile.

Evita și Juan s-au căsătorit în octombrie 1945, ea fiindu-i bun consilier în cariera politică. După ce Juan Perón a fost ales președinte al Argentinei, Evita a înființat o fundație prin care i-a ajutat pe cei săraci. Devenită Primă Doamnă și „lider spiritual al națiunii”, cum a fost nunoscută mai apoi, Evita Perón a călătorit în Europa pentru a promova interesele argentiniene. Soțul său o numește în funcția de vice-președinte al Argentinei, însă, la presiunea militarilor, renunță la această decizie. Potrivit unora, Evita Perón ar fi fost însetată de putere și capricioasă și chiar ar fi fost o femeie de moravuri ușoare înainte de a se căsători.

A murit la 33 de ani

În plină tinerețe, la 33 de ani, Evita Perón s-a stins din viață, în urma unei lungi suferințe provocate de cancerul de col uterin. În urma tratamentelor chinuitoare cu citostatice, a slăbit mult, devenind numai piele și os. Medicul care a îmbălsămat-o s-a folosit de toată experiența sa pentru a-i reda frumusețea de dinainte de boală. Se spune că după moartea sa, în Argentina a plouat încontinuu două săptămâni. Trecerea sa în neființă a provocat o mare suferință la nivel național. După ce Juan Perón a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat, trupul neînsuflețit al soției sale a fost dus într-o criptă din Italia, însă mormântul avea un nume fals, pentru a nu fi vandalizat. În cele din urmă, trupul Evitei a fost readus în Argentina. Despre viața Evitei Perón s-au scris cărți și s-au făcut filme, unul dintre acestea fiind cel cu Madonna în rolul principal.

Foto:

https://londonlifewithliz.com

Written By
More from Renate Daily

Maria Antoaneta, regina exceselor. Scandalurile în care a fost implicată

Regină a Franței, Maria Antoaneta este una dintre figurile istorice cunoscute în...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *