Femeile războinice din Japonia care au luptat alături de samurai

Cu toate că femeile din Japonia sunt asociate cu delicateţea şi fineţea, ele s-au remarcat şi ca războinice redutabile în diverse perioade ale istoriei acestei ţări. Astfel de femei, care au fost ajutoare de nădejde pentru samurai, erau cunoscute ca onna-bugeisha sau onna-musha şi erau implicate în luptele din înalta societate.

Samuraii, care au dominat Japonia secole la rând, s-au bazat pe implicarea femeilor, care s-au remarcat ca războinice de temut. Indiferent dacă erau soţii sau văduve, femeile, care erau membre ale clasei bushi, au fost antrenate astfel încât să poată folosi armele pentru a-şi apăra ţara în războie.

Despre ele se spune că au fost femei-samurai, însă nu toţi istoricii sunt de acord cu acest lucru. În orice caz, erau persoane importante în societatea japoneză. Cu toate că, iniţial, au fost instruite să aibă rol defensiv, adică să protejeze casele şi pe ele însele, în cazul unui atac, unele dintre ele au luat parte efectiv la lupte. Femeile războinice din Japonia ştiau să folosească în lupte naginata (sulița), kaikenul (pumnalul) și arta tantojustu.

Tomoe Gozen, figură mitică a istoriei japoneze

Una dintre războinicele de temut din istoria Japoniei este Tomoe Gozen, care a trăit în Perioada Heian (anii 794 și 1185). Imaginea sa apare în Povestea Heike, unde se spune că avea părul lung şi negru, tenul deschis şi faţa frumoasă. Era un călăreţ redutabil, pricepută în mânuirea sabiei şi arcului şi era neînfricată în lupte. S-a remarcat prin rezistenţa în faţa inamicilor. În bătălia de la Awazu din 1184, Tomoe a rămas ultima dintre ultimii cinci călăreţi, când toţi ceilalţi fugiseră sau au fost ucişi.

Tomoe Gozen, pictură de Shitomi Kangetsu. Foto: Wikipedia

Tot din Povestea lui Heike, aflăm că Tomoe a fost mâna dreaptă a samuraiului Minamoto Yoshinaka sau chiar i-ar fi fost soţie, potrivit altor surse. Ea a comandat, sub conducerea lui Yoshinaka, 300 de samurai împotriva a 2.000 de războinici ai clanului rival Taira în timpul Războiului de la Genpei.

Imaginea lui Tomoe Gozen a influenţat multe generaţii de samurai. De asemenea, a fost sursă de inspiraţie în literatură, muzică şi filme.

În perioada Edo (1600 – 1868), rolul femeilor onna-bugeisha a scăzut, funcţia lor limitându-se în a-şi ajuta soţul.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Adevăratul Conte de Monte Cristo

Unul dintre cele mai cunoscute și apreciate romane de aventuri este „Contele...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *