Şi-a numit Caligula calul în funcţia de consul?

Unul dintre cei mai extravaganţi împăraţi din istorie este Caligula, descris ca un personaj crud, sadic şi tiran. Despre calul său preferat se spune că ar fi urmat să primească funcţia de consul.

Născut în anul 12 d.Hr., Caligula (Caius Caesar Germanicus) a fost fiul Agrippinei Maior şi a lui Germanicus. Viitorul împărat a fost obişnuit de mic cu viaţa cazonă, însoţindu-l pe tatăl său în campaniile lui. Din 31 d. Hr., Caligula a locuit pe insula Capri, la curtea împăratului Tiberius. Ajuns la bătrâneţe, Tiberius l-a adoptat şi l-a făcut moştenitor cu drepturi egale la tron cu vărul său, Tibrius Gemellus. După moartea lui Tiberius, în anul 37 d.Hr., prietenul lui Caligula şi aliatul pretorian, Naevius Surtorius Marco, a făcut aranjamente pentru ca tânărul să fie declarat singurul împărat al Romei.

În primele luni la tron, Caligula a fost generos, stârnind admiraţia supuşilor. După o vreme, împăratul s-a îmbolnăvit, existând zvonuri că a fost otrăvit. Potrivit unor surse, acest lucru i-ar fi declanşat nebunia lui Caligula, care a început să îi îndepărteze pe cei despre care credea că au complotat împotriva lui şi a iniţiat câteva acţiuni excentrice.

Incitatus, calul pe care Caligula l-ar fi dorit consul

Există diverse povestiri despre faptele sale neobişnuite, iar una dintre ele are legătură cu calul său, Incitatus, pe care Caligula îl adora efectiv. Se spune că împăratul a ordonat construirea unui grajd de marmură cu iesle de fildeş pentru calul său, pe care l-a împodobit şi cu bijuterii speciale. Incitatus ar fi fost tratat regeşte, având 18 îngrijitori. S-a mai spus şi că împăratul a dormit lângă cal în noaptea de dinaintea unei competiţii la care acesta urma să participe.

Caligula şi Incitatus/Wikipedia

Conform istoricului Lucius Claudius Cassius Dio, Incitatus ar fi avut o dietă pe bază de fulgi de ovăz amestecaţi cu foiţe de aur. Uneori, calul ar fi fost adus să mănânce chiar la aceeaşi masă cu Caligula. După ce a intrat în conflict cu Senatul, împăratul ar fi avut intenţia să îl numească pe Incitatus în funcţie de consul, pentru a le arăta senatorilor cât de puţin contează demnitatea lor atâta timp cât şi un animal poate ocupa o funcţie politică. Aşadar, este puţin probabil ca acest lucru să se fi întâmplat în realitate. 

Citeşte şi: Curiozităţi despre gladiatorii romani

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Unde ar fi putut exista Grădina Edenului?

De secole întregi, istoricii, arheologii, precum și simplii aventurieri caută dovezi în...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *