De ce nu a primit Nicolae Paulescu premiul Nobel; a fost sau nu o nedreptate?

Un nume important în medicina românească este Nicolae C. Paulescu. Medic şi fiziolog român, Paulescu a avut contribuţii remarcabile în domeniul endocrinologiei. Savantul român a descoperit pancreina, hormonul antidiabetic eliberat de pancreas şi numit mai târziu insulină.

Nicolae C. Paulescu (1869 – 1931) a studiat medicina și științele la Paris, obținând titlul de doctor în aceste discipline. În 1900 a fost numit profesor de fiziologie la Facultatea de Medicină din Bucureşti.

În aprilie 1921, specialistul a prezentat rezultatele importantelor sale cercetări. Paulescu a descoperit în interiorul pancreasului un produs activ antidiabetic pe care el l-a numit pancreină, substanţa care mai târziu va fi cunoscută ca insulină. Descoperire a fost publicată în acelaşi an în revista de specialitate „Archives Internationales de Physiologie”, care apărea simultan în Franţă şi Belgia. Peste un an, savantul român primea de la Ministerul Industriilor şi Comerţului din România brevetul de invenţie „Pancreina şi procedura fabricaţiei sale”. În acest act oficial se preciza: „Dau acest nume substanţei active descoperite de mine în extractul de pancreas. Această substanţă are proprietatea remarcabilă ca, atunci când este injectată unui animal diabetic, să producă o diminuare sau chiar o suprimare trecătoare a hiperglicemiei…” şi „Pentru ca pancreina să fie întrebuinţată cu folos în tratamentul diabetului la om, ea trebuie să fie preparată în mari cantităţi, ceea ce necesitează un mare capital. Revendic invenţiunea produsului organic pancreanina, care, injectată în sânge, produce o diminuare sau chiar o suprimare trecătoare a simptomelor diabetului”.

Descoperirea insulinei a fost atribuită unor canadieni

După aproape un an de la reuşita lui Nicoale Paulescu, doi canadieni, Fred Grant Banting şi Charles Herbert Best, au prezentat aceeaşi substanţă pe care o descoperise românul. Potrivit lor, deşi Paulescu ar fi demonstrat eficacitatea substanţei pancreatice, el ar fi spus că injecţiile cu pancreină nu au efect.

În 1923, comitetul pentru acordarea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină îi recompensează pe cercetătorii canadieni pentru demonstrarea primului tratament eficace pentru diabet la om.

Numeroşi specialişti au remarcat nedreptatea făcută savantului român. Fiziologul scoţian Ian Murray a lansat o campanie internaţională pentru corectarea acestei situaţii. În 1969, lui Paulescu i-au fost recunoscute meritele de către profesorul A.W.K. Tiselius, vicepreşedinte al Fundaţiei Nobel, pentru descoperirea insulinei. Nicolae Paulescu nu a mai apucat însă să se bucure de recunoştinţa internaţională, el încetând din viaţă pe 19 iulie 1931.

Citeşte şi: Nicolae Minovici, medicul care s-a spânzurat de 12 ori. Ce a vrut să afle

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

COVID-19: ce trebuie să ştie pacienţii cu diabet zaharat

Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 sau 2 au riscuri...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *