Destinul trist al Romanovilor. Ce s-a întâmplat cu Anastasia?

După o perioadă lungă de domnie, Romanovii au fost înlăturaţi de la putere în urma Revoluţiei Ruse din 1917. Nicolae al II-lea şi familia sa au fost asasinaţi şi a existat ipoteza potrivit căreia Anastasia, fiica cea mică a ţarului, ar fi supravieţuit execuţiei. Astfel, au apărut câteva impostoare care s-au dat drept Anastasia.

Nicolae al II-lea, fiul ţarului Alexandru al III-lea şi al împărătesei Maria Feodorovna (născută Dagmar a Danemarcei), i-a succedat la tron tatălui în 1894. S-a căsătorit, în acelaşi an, cu una dintre nepoatele reginei Victoria, prinţesa Alix, cu care a avut patru fete şi un băiat: Marile Ducese Olga, Tatiana, Maria, Anastasia și Țareviciul Alexei. Din nefericire, moştenitorul Alexei suferea de hemofilie, ceea ce periclita succesiunea la tron. Disperată de perspectiva pierderii fiului, ţarina l-a adus la curte pe celebrul Rasputin, un pseudo-călugăr, despre care se spunea că are o influenţă pozitivă asupra copilului.

În timpul domniei lui Nicolae al II-lea, Rusia a înregistrat câteva progrese, dar a cunoscut şi crize politice. A promovat o politică de expansiune, care a dat naștere Războiului cu Japonia din 1904-1905. În 1915 a preluat comanda armatei. Primul Război Mondial a înăsprit condiţiile de viaţă ale ruşilor, iar nemulţumirea oamenilor a dus la apariţia unor ample revolte. În urma „Revoluţiei din Februarie” s-a instalat un guvern provizoriu, iar pe 2/15 martie 1917 țarul Nicolae al II-lea a fost obligat să abdice în favoarea fratelui său, Marele Duce Mihail Alexandrovici. Acesta a refuzat tronul şi astfel apuneau cele trei secole de domnie a dinastiei Romanov.

Pe 17 iulie 1918, bolşevicii i-au asasinat pe ţarul Nicolae al II-lea şi pe membrii familiei sale în Casa Ipatiev din Ekaterinburg. Alături de ţar se aflau ţarina Alexandra Feodorovna şi cei cinci copii ai lor.

În 2000, Biserica Ortodoxă Rusă a decis canonizarea lui Nicolae al II-lea, a ţarinei şi a celor cinci copii ai acestora.

Anastasia a supravieţuit execuţiei?

În 1991, într-o groapă comună au fost găsite mai multe schelete, testele ADN arătând că acestea erau ale membrilor familiei imperiale, dar lipseau cele ale lui Alexei şi ale Anastasiei. A apărut teoria potrivit căreia Alexei şi Anastasia ar fi scăpat cu viaţă. Astfel au apărut aşa-zise supravieţuitoare care au pretins că sunt nimeni altcineva decât Anastasia Romanova.

Probail cea mai cunoscută dintre ele este Anna Andreson. În 1920, aceasta ajungea la un spital de psihiatrie din Germania, după o tentativă de sinucidere. Iniţial, femeia a refuzat să spună cum o cheamă, iar peste ceva timp, a declarat că este Marea Ducesă Anastasia a Rusiei. În 1984, Anna s-a stins din viaţă. Cu ajutorul unui test ADN s-au comparat profilul ei genetic cu cel al strănepotului țarinei, prințul Filip, negăsindu-se nicio legătură de familie între ei. În realitate, Anna Anderson era o țărancă din Polonia, pe numele său real, Franziska Schanzkowska. Au apărut şi alte impostoare care şi-au însuşit identitatea Anastasiei, au fost scrise cărţi şi s-au realizat filme cu acest subiect.

În 2007, un istoric a descoperit rămășițele unui băiat și ale unei fete. Analizele ADN efectuate ulterior au arătat că ele aparțineau copiilor lui Nicolae, demonstrând că niciun membru al familiei nu a supraviețuit masacrului din 17 iulie 1918.

Citeşte şi: Ouăle-bijuterii Fabergé: află care este povestea lor

Foto: Pixabay, Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Plante care purifică aerul din locuinţă

Poluarea este o problemă îngrijorătoare a ultimelor decenii. Însă nu numai cea...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *