Povestea neştiută a şahului

„Șahul este cel mai minunat joc de disciplinare a gândirii”, spunea marele istoric Nicolae Iorga. Originile șahului se pierd în negura timpului și există mai multe teorii cu privile la apariția acestui „joc al regilor”, cum este adesea numit. Dacă în trecut era preferatul aristocraților, în zilele noastre este îndrăgit de mai toate categoriile sociale.

Unul dintre cele mai vechi jocuri care s-au păstrat până în zilele noastre este șahul. De-a lungul timpului, a fost preferat de regi, prinți și de conducători de state. Adevărat fenomen mondial, șahul nu cunoaște bariere în ceea ce privește vârsta sau limba. Pe cele 64 de pătrățele, 32 de piese – 16 albe și 16 negre – sunt mutate după anumite mișcări, iar pentru a excela în acest joc este nevoie de exercițiu intens, în urma căruia se deprind anumite strategii.

Considerat cel mai vechi joc „intelectual” din lume sau „artă marțială mentală”, șahul are origini incerte, fiind un adevărat subiect de dispută. Indienii, chinezii, egiptenii, grecii, iranienii (perșii) și arabii „revendică” inventarea lui.     

Se crede că a apărut în India acum mai bine de 2.000 de ani în urmă. Potrivit legendelor, cel care ar fi inventat șahul este un înțelept pe nume Sissa ben Dahir. Jocul de atunci, numit chaturanga, avea ca scop distragerea de la plictiseală a regelui indian Shirham, dar și scoaterea în evidență a slăbiciunii unui monarh lipsit de apărare. Dorind să îi mulțumească pentru acest joc, regele i-a cerut lui Sissa să își aleagă el însuși răsplata. Sissa a cerut un bob de grâu pentru prima căsuță a tablei de șah, două pentru a doua, patru pentru a treia, opt pentru a patra și așa mai departe, în progresie geometrică până la a 64-a căsuță. Regele a fost amuzat de cererea sa…modestă, însă nu a putut niciodată să îl recompenseze, pentru că acest lucru ar fi însemnat să îi ofere imposibilul (1 + 2 + 2 la puterea a doua + … + 2 la puterea 63 = 2 la puterea 64 – 1, adică 18.446.744.073.709.551. 615 boabe).

Potrivit altei versiuni, șahul ar fi fost inventat de Palamede, un locotenent al lui Ulise, fiind jucat, se pare, de luptătorii din Războiul Troian în timpul asediului Troiei.

Din India, șahul ar fi ajuns în Persia (șatrandj), fiind preferatul nobililor, iar din Persia s-a răspândit în întreaga lume musulmană. Pe atunci, așezarea pieselor și regulile aveau multe asemănări cu jocul de azi.

Șahul a ajuns și în spațiul european, în secolele X-XI, prin Spania și Italia, jocul inițial cunoscând unele modificări, după cum reiese dintr-o culegere din 1275 a italianului Jacopo de Cessole. Din Italia, șahul s-a răspândit în Germania și în țările nordice, apoi în Anglia. De asemenea, după cucerirea Lumii Noi, șahul a ajuns și în America.

Francezul François-André Danican Phillidor a realizat primul tratat despre regulile jocului (Analiza jocului de șah, 1749). 

Regulile șahului au evoluat de-a lungul istoriei, iar prin mijlocul anilor 1800 au început să fie organizate și primele competiții. Primul turneu internațional de șah a fost organizat în 1851 la Londra, fiind câștigat de germanul Adolf Anderssen.  

În 1924 a fost creată la Paris Federația Internațională de Șah (FIDE), la inițiativa lui Pierre Vincent. În anii 1990, specialiștii de la IBM au realizat un supercomputer, Deep Blue, capabil să analizeze 50 de miliarde de mișcări în trei minute. Între 1996 și 1997, Deep Blue a susținut două meciuri de șah de câte șase partide cu Garry Kasparov. Calculatorul a fost învins după meciul din 1996, iar după ce a fost îmbunătățit și-a luat revanșa anul următor. Un computer asemănător este Deep Fritz, creat de germani, care l-a învins pe campionul mondial la șah Vladimir Kramnik.    

Printre cei mai buni jucători de șah din lume se numără Anatoli Karpov, Gary Kasparov, Robert Fischer, Veslin Topalov, Vladimir Kramnik, Anand Viswanathan și Magnus Carlsen. În 2013, campion mondial la șah a devenit Magnus Carlsen, care l-a învins în finală pe indianul Anand Viswanathan, fostul campion. La vârsta de doar 13 ani, Carlsen a devenit mare maestru, cea mai înaltă distincție din șah.

În 1966, la inițiativa Federației Internaționale a Jocului de Șah, 20 iulie a fost aleasă Ziua Mondială a Șahului.   

Curiozități despre șah

  • Tamerlan, cunoscutul cuceritor nomad, a inventat un tip de șah care îi poartă numele. Acesta se joacă pe o tablă cu 112 de pătrățele, fiind nevoie de un număr dublu de piese.
  • Cea mai lungă partidă de șah poate avea 5.949 de mișcări.
  • În lume există în jur de 600.000.000 de jucători de șah.
  • Prima femeie care a primit titlul de mare maestru în șah este Nona Gaprindașvili, din Georgia, în 1978.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *