Hotelul din România construit de Gustave Eiffel

Turnul Eiffel din Paris şi Statuia Libertăţii din New York dăruită de francezi americanilor îl au ca numitor comun pe Gustane Eiffel, care le-a proiectat. Celebrul inginer și arhitect francez Gustave Eiffel a avut câteva lucrări şi în România, una dintre cele mai cunoscute fiind Grand Hotel Traian din Iaşi.

Pe locul în care se află acest hotel existau în trecut câteva magazine deţinute de Scarlat Pastia, primar al Iaşiului între anii 1877 – 1879. Pastia a dorit să le demoleze pentru a ridica un teatru naţional, proiect ce însă nu a fost realizat. În schimb, a fost construit hotelul Traian, iar pentru ridicarea acestuia, s-a apelat la inginerul francez Gustave Eiffel. Acesta era cunoscut (şi) pentru proiectele sale în România, precum Podul Eiffel de peste Prut.

Grand Hotel Traian, în trecut. Foto: Wikipedia

Construcţia hotelului a avut loc în perioada 1879 – 1882, lucrările fiind executate de firma lui Eiffel. Grand Hotel Traian din Iaşi a fost inaugurat în 1882, fiind unul dintre cele mai impresionante din ţară în acele timpuri. Clădirea a fost construită în stil neoclasic francez, pe un schelet metalic cu elemente prefabricate umplute cu zidărie de cărămidă, lemn şi sticlă.  

Momentele de glorie din trecutul Grand Hotel Traian

Era de aşteptat ca hotelul să fie apreciat. În timpul Primului Război Mondial, a găzduit membri ai Guvernului României, precum şi banchetul unei aniversări a Junimii şi centenarul Răscoalei lui Horia. Se spune că aici ar fi fost cazată în 1934 şi Greta Garbo, sub un nume fals, însă este puţin probabil ca acest lucru să se fi întâmplat. De-a lungul timpului, Grand Hotel Traian a fost frecventat de ambasadori, miniştri, preşedinţi de state, oameni de cultură şi de afaceri.

Grand Hotel Traian, în prezent. Foto: Wikipedia

În 1943, hotelul a fost renovat de Primăria Iaşiului, iar în 1950, clădirea a fost naţionalizată. După Revoluţie, a fost trecută în proprietatea SC Turism Moldova SA. Din 2003, s-au făcut investiţii de peste 4 milioane de euro, hotelul primind 4 stele.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Gertrude Ederle, prima femeie care a traversat înot Canalul Mânecii

Gertrude Ederle a învățat să înoate imitându-i pe băieții care făceau același...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *