Întrebări şi răspunsuri despre Iisus Hristos

Figură centrală a creştinismului, Iisus Hristos este una dintre cele mai influente persoane care au trăit vreodată, în ciuda faptului că existenţa sa a fost pusă la îndoială de unii. Viaţa sa, acţiunile şi chiar chipul său sunt câteva dintre aspectele care au fost şi sunt subiectul unor dezbateri îndelungi. Iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări despre Mântuitor!

A existat cu adevărat?

Cel mai dezbătut aspect despre Iisus este chiar existenţa sa. Unii contestă faptul că Iisus a existat, considerându-l doar „un concept”. Totuşi, informaţiile care atestă prezenţa sa pe acest pământ sunt numeroase şi nu pot fi puse la îndoială. Potrivit lui Simon Gathercole, profesor de Noul Testament la Universitatea Cambridge, sunt multe dovezi istorice în favoarea existenţei lui Iisus. Primele scrieri în aceste sens sunt epistolele apostului Pavel, cea mai veche dintre scrisorile sale fiind scrisă la aproape 25 de ani de la moartea lui Iisus.

Una dintre biografiile detaliate din evanghelii despre Iisus a fost scrisă după aproape 40 de ani de la moartea sa. Iar veridicitatea evangheliilor este greu de pus la îndoială.

Istoricul Josephus Flavius, autor al unei istorii a iudaismului, îl menţionează pe Iisus de două ori. De asemenea, Plinius şi Tacitus îl pomenesc pe Mântuitor în scrierile lor. La acestea se adaugă numeroasele descoperiri care atestă faptul că Iisus Hristos a trăit cu adevărat.

Când s-a născut, de fapt?

Niciun pasaj din Biblie nu menţionează exact data naşterii Mântuitorului. Se acceptă ideea potrivit căreia Iisus s-a născut în anul 4 î.Hr., existând însă controverse legate de această dată. Astfel, conform lui Papa Benedict al XVI-lea, anul naşterii lui Hristos ar fi fost calculat greşit. În cartea sa, „Iisus din Nazaret: Istorisiri din copilărie”, Papa Benedict al XVI-lea afirmă că eroarea de calcul ar fi fost făcută de călăgărul Dionisie Smeritul. Potrivit suveranului pontif, Mântuitorul s-ar fi născut cu câţiva ani mai devreme. Data probabilă a lui Iisus ar fi anii 7-6 î.Hr., potrivit altor surse.

Data de 25 decembrie a fost aleasă ca zi de naştere a lui Iisus la iniţiativa liderilor Bisericii, deoarece coincidea cu festivalurile păgâne în onoarea lui Saturn, zeul agriculturii, şi Mithra, zeul persan al luminii. Astfel, păgânii din Roma au fost mai uşor de convins să accepte creştinismul ca religie oficială a Imperiului.

Cum arăta?

Cele mai recente dovezi medico-legale arată că Iisus nu semăna cu imaginea pe care o avem despre el din icoane şi picturi. Astfel, cel mai probabil, avea pielea închisă la culoare şi părul cârlionţat. La această concluzie s-a ajuns după ce a fost făcută o reconstrucţie a scheletului unui bărbat evreu care a trăit în urmă cu 2.000 de ani, dar care a luat în calcul şi informaţii din documentele antice.

Una dintre cele mai vechi reprezentări ale lui Iisus este o frescă din anul 235 dintr-o sinagogă din oraşul sirian Dura-Europos. În această imagine, Mântuitorul apare fără barbă, cu păr cârlionţat şi scurt. În secolul al IV-lea au apărut imagini în catacombele romane în care Iisus este redat cu păr lung şi barbă.

A fost sau nu vegetarian?

Se spune că Iisus şi apostolii săi ar fi fost vegetarieni. Este adevărat că oamenii din în aceeaşi perioadă în care a trăit Iisus mâncau în special vegetale. Cele mai consumate produse erau cerealele integrale, lintea, fructele şi legumele, nucile, curmalele, rodiile, stafidele, mierea, măslinele şi peştele. Dar sunt dovezi care arată că Iisus consuma şi carne de miel, de vită şi de capră. Din analiza detaliilor picturii „Cina cea de Taină” de Leonardo da Vinci, reiese că printre alimentele consumate se numără peştele (ţiparul) şi portocalele.

Citeşte şi: Cine au fost cei 12 apostoli ai lui Iisus

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Iulia Haşdeu şi mesajele de dincolo de moarte

Fiica savantului Bogdan Petriceicu Haşdeu, Iulia Haşdeu a fost un adevărat fenomen...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *