Preikestolen, platoul de piatră ameţitor al Norvegiei

Cunoscută şi ca Pulpit Rock, Preikestolen sau Prekestolen s-ar putea traduce prin „scaunul pastorului”. Această platformă de stâncă se află pe coasta de sud-vest a Norvegiei, dominând fiordul Lysefjord.

Preikestolen s-a format în timpul perioadei glaciare, în urmă cu aproape 10.000 de ani, când gheţarii erau la înălţimea stâncii. Structura, care are înălţimea de 604 metri, a fost modelată în timp şi sub acţiunea eroziunii. Platoul are o dimensiune de 25 pe 25 metri, iar turiştii care ajung aici încearcă senzații unice în fața măreţiei naturii, fie în timpul plimbărilor pe apă, fie pe uscat.

Turiștii care ajung pe acest platou înalt trebuie să fie foarte precauți, pentru că nu există grilaje de siguranță, existând riscul producerii unor accidente, mai ales iarna şi primăvara, când nivelul precipitaţiilor este mai mare.   

Preikestolen este una dintre cele mai importante atracţii turistice ale Norvegiei, fiind vizitată anual de peste 200.000 de persoane din diverse părţi ale lumii.

Se crede că în trecut, pe Preikestolen se organizau ceremonii religioase şi chiar sacrificii. Localnicii cunosc o povestire străveche numită „legenda celor şapte surori”. Potrivit acesteia, în momentul în care şapte surori se vor căsători cu şapte fraţi, platoul de piatră se va desprinde de munte şi se va prăbuşi în fiord, distrugând orice formă de viaţă din regiune.

Pulpit Rock a fost inclusă de Lonely Planet în Topul 10 al celor mai frumoase puncte de belvedere din lume.

Foto: Pixabay

Citeşte şi: Frumuseţi naturale din Australia. Unele par desprinse dintr-o altă lume

Written By
More from Renate Daily

Ioana d’Arc şi ultimele sale cuvinte înainte de a fi arsă pe rug

Cunoscută şi ca Fecioara din Orléans, Ioana d’Arc este o figură istorică...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *