S-a furat creierul lui Albert Einstein!

Dat fiind faptul că a fost unul dintre cei mai mari savanţi ai lumii, nu este de mirare că mulţi şi-au manifestat intenţia de a studia creierul lui Einstein, pentru a vedea dacă este diferit. Dorind să prevină acest lucru, Einstein a lăsat indicaţii clare familiei sale, prin care dorea să fie incinerat, pentru a se asigura că trupul său nu este furat. Totuşi, cineva a reuşit să îi fure creierul.

Creierul lui Albert Einstein a fost furat la câteva ore după moartea sa

Albert Einstein a murit la 18 aprilie 1955, la 76 de ani, din cauza unui anevrism abdominal aortic. Cu o zi înainte, marele fizician se prezentase la Spitalul Princeton, acuzând dureri puternice în piept.

La şapte ore de la deces, medicul Thomas Harvey, cel care i-a făcut autopsia, i-a îndepărtat creierul, fără să informeze familia fizicianului. Harvey a vrut să afle dacă diferențele anatomice din creierul lui Einstein ar putea explica abilitățile sale cognitive extraordinare. Cu toate că a susţinut că are autorizaţie pentru a efectua autopsia, nu s-au descoperit documentele care să ateste acest lucru.

Creirul lui Einstein în 1955. Foto: Wikipedia

Harvey a pus creierul lui Einstein în formol şi i-a scos globii oculari. Medicul l-ar fi convins chiar şi pe fiul fizicianului, Hans Albert Einstein, să fie de acord cu studierea creierului tatălui său. Acesta a acceptat însă doar cu condiţia să fie publicate studii despre creierul savantului în publicaţii de specialitate de renume.

A tăiat creierul lui Einstein în 240 de bucăţi

Harvey a fotografiat creierul şi l-a studiat cu mare atenţie. Totodată, l-a cântărit şi a aflat că are greutatea 1.230 de grame, ceea ce reprezenta puţin mai mult decât media bărbaților de vârsta lui Einstein. Apoi, Harvey a tăiat creierul lui Einstein în 240 de bucăţi, informează allthatsinteresting.com. Medicul spunea că nu este interesat de creierul fizicianului decât din motive pur ştiinţifice şi chiar a oferit mostre din acesta, unele ajungând inclusiv la armata SUA. Obsesia lui Harvey pentru creierul lui Albert Einstein nu l-a costat doar slujba la Princeton, ci și licența medicală și căsătoria.

În următorii 30 de ani, Harvey a păstrat părţi din creier, pe care le-a ţinut în borcane cu substanţe depozitate în subsolul casei sale. Medicul nu a publicat niciodată niciun studiu legat de acest subiect. În 1985, a apărut un studiu despre creierul lui Einstein, autorul fiind Marian Diamond de la UCLA, care primise o porţiune din creierul fizicianului.

În 2007, înainte de a muri, Harvey a donat creierul lui Einstein spitalului Princeton, locul de unde îl luase. O parte din creierul savantului este expusă în Muzeul Mütter din Philadelphia.

Citeşte şi: Lucruri neștiute despre Einstein

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Obiective din România incluse în patrimoniul UNESCO

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), agenţie specializată din...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *