Soraya, regina cu ochi trişti. A fost repudiată pentru că nu a putut avea copii

A doua soţie a şahului Iranului, Mohammed Reza Pahlavi, Soraya Esfandiary-Bakhtiari a fost o regină îndrăgită şi apreciată. Însă imposibilitatea de a oferi un moştenitor a dus la apariţia tensiunilor în mariajul său. Deşi a fost marea iubire a şahului iranian, Soraya a fost repudiată. În ultima parte a vieţii, a trăit la Paris.

Soraya, în 1956. @wikipedia

Fiică a unui diplomat iranian, Khalil Esfandiary Bakhtiary, şi a unei nemţoaice născută la Moscova, Eva Karl, Soraya Esfandiary-Bakhtiari s-a născut în 1932 la Isfahan, Iran. A crescut în oraşul său natal şi la Berlin, după care şi-a continuat studiile în Elveţia şi la Londra. În afara limbii natale, persana, Soraya cunoştea şi germana, engleza şi franceza.

Marea iubire a şahului Iranului

În 1948, frumoasa Soraya i-a fost prezentată şahului Iranului Mohammed Reza Pahlavi, care era divorţat recent de Fawzia a Egiptului. Cei doi s-au plăcut imediat şi s-au logodit, ocazie cu care şahul i-a oferit un inel cu diamante.

Căsătoria lor a avut loc la 12 februarie 1951 la Palatul de Marmură din Teheran. A fost o nuntă fastuoasă, cu aproape 2.000 de invitaţi, iar printre cadourile primite s-a numărat un set de birou cu diamante negre trimis de Stalin.

Nu mai puţin de 1,5 tone de orhidee, lalele și garoafe au fost trimise cu avionul din Olanda. Mireasa a purtat o rochie cu perle şi 10.000 de diamante, creaţie Christian Dior.

Soraya nu era considerată de clericii musulmani o partidă bună pentru şah, fiind considerată o „fată pe jumătate europeană”, nefiind crescută ca un musulman. În ciuda acestui lucru, Soraya a fost marea iubire a şahului Iranului.

Soraya și șahul Iranului în 1953. @wikipedia

În cei şapte ani de căsătorie, Soraya a fost o regină modernă. A fost iubită de poporul iranian, care o considera un simbol al frumuseţii. A făcut vizite oficiale în SUA, Marea Britanie, Germania de Vest şi URSS. Nu a avut relaţii prea bune cu soacra sa, Tadj ol-Molouk, şi nici cu sora şahului, Ashraf ol-Moulk Pahlavi, cu care rivaliza pentru iubirea acestuia. A fost în conflict şi cu Ernest Perron, secretarul şi prietenul şahului. Soraya a avut însă prieteni, printre care Aristotel Onassis, cu care se întâlnea iarna la schi în Elveţia, vara la Saint-Tropez şi la Paris în weekend-uri. Soraya a făcut furori şi la Hollywood, unde în timpul unei călătorii, a apărut la schi nautic în bikini, potrivit vanityfair.fr.

Nu a putut avea copii

Însă anii treceau, iar Soraya nu putea oferi un moştenitor. Pentru a găsi un tratament pentru infertilitate, ea a consultat specialişti renumiţi din lumea întreagă şi chiar a mers şi în Tibet pentru a se supune unui ritual.

Şahul i-a propus să ia o a doua soţie, care să îi ofere un moştenitor, dar ea nu a fost de acord, pentru că nu accepta ideea să îl împartă cu o altă femeie. La rândul său, şahul a refuzat, la sugestia ei, să abdice în favoarea fratelui lui.  

Soraya a fost repudiată, iar cuplul s-a despărţit oficial în 1958. Ea şi-a păstrat titlul de prinţesă regală, dar presa a numit-o regina cu ochii trişti. La 14 martie 1958, Soraya a părăsit Iranul şi a început o serie de călătorii în Europa.

Anul următor, şahul Iranului s-a căsătorit cu Farah Pahlavi, care provenea dintr-o familie înstărită. Cuplul a avut patru copii.

A murit la Paris, la 69 de ani

La începutul anilor 1960, a încercat fără succes să se lanseze în cinematografie alături de producătorul italian Dino de Laurentiis. A ajuns o perioadă şi în Mexic, pentru ca apoi să se instaleze la Paris. Fostul său soţ i-a oferit un apartament la Paris în valoare de trei milioane de dolari în acele timpuri, precum şi o rentă lunară de 7.000 de dolari, pe care a primit-o până la finalul vieţii.

Nu s-a căsătorit niciodată, dar a avut câteva relaţii, printre care cu actorul austriac Maximilian Schell și apoi cu moștenitorul germano-elvețian Gunter Sachs. În 1991, și-a publicat autobiografia, intitulată „Palatul singurătăţii”.

Soraya a murit în apartamentul său din Paris, din cauze naturale, 25 octombrie 2001, la vârsta de 69 de ani.

Citeşte şi: Elena Cuza: povestea soţiei lui Alexandru Ioan Cuza. I-a fost alături, în ciuda infidelităţilor lui

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Nicolae Minovici, medicul care s-a spânzurat de 12 ori. Ce a vrut să afle

Nicolae Minovici a fost fratele celebrului Mina Minovici, căruia îi poartă numele...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *