Cunoscut pentru emisiunea TV cu acelaşi nume, Fort Boyard are o istorie de secole. Trebuia să fie un fel de bază pentru armata regelui francez Ludovic al XIV-lea, iar cel care a consolidat-o a fost Napoleon Bonaparte.
Situat în Oceanul Atlantic, pe coasta vestică a Franţei, între Île-d’Aix şi Île-d’Oléron, în strâmtoarea Pertuis d’Antioche, Fort Boyard a fost unul dintre planurile regelui Ludovic al XIV-lea de a întări puterea maritimă a Franței. Istoria Fort Boyard a început în 1666, însă costurile mari pe care ridicarea fortului le implicau au determinat abandonarea construcţiei.
În 1757, francezii au avut o altă încercare de a reconstrui Fort Boyard, dar s-a renunţat la idee, din motive logistice.
Consolidat de Napoleon Bonaparte
În 1801, Napoleon a lansat proiectul de reconstrucție a fortăreței, iar lucrul efectiv a început tocmai în 1809, din cauza dificultăților de a crea o insulă artificială care să susțină fortificația. Fortul Boyard a fost construit în mai multe etape, până în anul 1857. Într-o primă fază a construcţiei, a fost creată o platformă cu rol de fundaţie, cu lungimea de 100 de metri şi lăţimea de 50 de metri.
Fort Boyard are o formă ovală, în interior având o curte și un palier pentru soldați şi ofiţeri. Putea găzdui în jur de 250 de oameni. Lungimea fortului este de 68 de metri şi lăţimea de 31, zidurile având înălţimea de 20 de metri.
Fortul Boyard ar fi trebuit să aibă inițial 120 de metri. A fost prima dată când inginerii au construit un fort pe o fâșie de nisip.
După 1871, structura a fost transformată în închisoare înainte de a fi abandonată, fiind numită adesea o „fortăreaţă inutilă”. În 1962 a fost vândută la licitaţie cu 28.000 de franci lui André Aerts, chirurg stomatolog şi restaurator. Acesta a vândut Fort Boyard în 1988 cu 1,5 milioane de franci unei case de producţie de jocuri TV. De-a lungul timpului, fortăreaţa a fost restaurată.
În 1990, și-a câștigat celebritatea mondială după ce a fost filmată aici emisiunea de tip concurs „Fort Boyard”. A fost difuzată mai întâi în Franţa, formatul fiind apoi preluat de Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda şi SUA. În 2017, emisiunea a fost difuzată şi în România.
@drenate. Foto: Pixabay