Motivul pentru care Napoleon purta bicorn, pălăria cu două colțuri

Un element caracteristic al uniformei împăratului francez este bicornul. Cu toate că a mai fost purtată în trecut şi de alţi oficiali, Napoleon Bonaparte a făcut celebru acest obiect vestimentar.

În multe dintre imaginile în care este redat, Napoleon apare cu faimosul său bicorn. Nici nu este de mirare. Împăratul avea peste 100 de astfel de pălării cu două colţuri, care aveau elemente distinctive în funcţie de perioadele domniei sale.

În trecut, bicornul era purtat de ofiţeri, diplomaţi şi jandarmi. Inclusiv în principatele române, generalii purtau pălărie neagră de tip bicorn, cu ciucuri aplatizați laterali și penaj în culorile principatului, adică galben și albastru pentru Țara Românească și albastru și roșu pentru Moldova, la care se adăuga penaj alb.

Era mai uşor de recunoscut în bătălii

Bicornul era elementul distinctiv al uniformei lui Napoleon. Împăratul purta acest tip de pălărie pentru a fi mai uşor recunoscut pe câmpul de luptă. Napoleon purta pălăria cu cozile paralele cu umerii, cunoscută ca „en bataille”, în timp ce majoritatea ofiţerilor săi purtau pălăriile perpendicular pe umeri.

Bicornul lui Napoleon, într-o pictură semnată de Ernest Meissonnier. Foto: Wikipedia

Ducele de Wellington, câştigătorul bătăliei de la Waterloo, ar fi spus despre Napoleon: „Pălăria lui valorează 20.000 de oameni”. Această mărturie este dovada că bicornul napoleonian ieşea în evidență pe un câmp de luptă și că reprezenta un element caracteristic al uniformei împăratului francez.

Se vând la licitaţie cu preţuri mari

Napoleon Bonaparte avea în jur de 120 de pălării de tip bicorn şi se estimează că un sfert dintre ele s-au păstrat în zilele noastre, ca parte a unor colecţii private. Unele dintre ele se vând la licitaţie, fiind mult râvnite de colecţionari, care le consideră un fel de Sfânt Graal al obiectelor napoleoniene.

În anul 2023, o pălărie bicorn neagră din blană de castor aparţinând lui Napoleon a fost vândută la o licitaţie organizată la Paris cu 1,9 milioane de euro.

Pălăriile lui Napoleon, din perioade diferite ale domniei sale. Foto: Wikipedia

„Această pălărie este simbolismul total al împăratului. Orice colecționar care iubește un suvenir napoleonian vrea să aibă o pălărie, pentru că Napoleon era recunoscut peste tot cu bicornul lui. (…) Când ai pălăria lui Napoleon, atingi complet istoria Franței”, a declarat licitatorul Pierre Osenat citat de capital.fr.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

De ce sunt atât de multe pisici pe străzile din Istanbul

Dacă ai ajuns vreodată în Istanbul, nu se poate să nu fi...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *