Neuschwanstein, castelul de basm din Germania

Probabil cel mai frumos castel din lume, Neuschwanstein este un obiectiv turistic de top din Germania. Este un loc care îndeamnă la poveşti şi visare, fiind o concretizare a planurilor regelui Ludovic al II-lea al Bavariei.

Sursă de inspiraţie pentru Castelul Frumoasei Adormite din Disneyland, Neuschwanstein este parcă desprins din basme. Acest castel are şi o poveste interesantă.

Castelul Neuschwanstein a fost construit deasupra satului Hohenschwangau de lângă Füssen (în sud-vestul Bavariei, Germania). Construcţia a început în jurul anului 1869, la iniţiativa regelui Ludovic al II-lea al Bavariei, locul fiind un fel de omagiu adus compozitorului Richard Wagner, pe care îl admira enorm.

Cunoscut şi ca „regele nebun”, Ludovic al II-lea dorea ca palatul să-i fie loc de refugiu. Însă regele nu a apucat să îl vadă terminat, pentru că s-a stins din viaţă în 1886. După moartea sa, familia regelui a deschis castelul pentru public. De asemenea, a fost schimbat şi numele castelului, care se poate traduce prin „noua lebădă de piatră”.

Loc romantic desprins din poveşti

Spre deosebire de multe alte castele construite în trecut, care au avut scop strategic, Neuschwanstein a fost rezultatul unei pure fantezii romantice. Regele Ludovic al II-lea a pus două condiţii legate de această construcţie: castelul să fie ridicat de muncitori bavarezi, cu materiale locale (ceea ce a contribuit la dezvoltarea industriei de artizanat din Bavaria) şi să pară desprins din basme la exterior, în timp ce, în interior, să conţină descoperirile tehnologice ale acelor timpuri. Condiţiile sale au fost pe deplin îndeplinite, castelul devenind sursă de inspiraţie pentru poveştile Disney. În acelaşi timp, castelul reflectă dorinţa regelui de a se retrage într-o lume a ideilor fantastice.

În jur de 200 de muncitori au lucrat la ridicarea acestui castel, iar construcţia a durat 17 ani. O perioadă, lucrările au fost oprite, pentru că regele acumulase o datorie importantă.

Interioarele reflectă admiraţia regelui pentru opera lui Wagner. Cea mai mare din tot castelul este sala trubadurilor sau a cântăreţilor, care a fost creată pentru prezentarea operelor celebrului compozitor. O imagine importantă din castel este cea a lebedei, care face, de asemenea trimitere la operele lui Wagner.

Se remarcă grădina interioară, turnurile, turlele şi camera tronului.

Neuschwanstein este unul dintre cele mai populare castele din Europa, fiind vizitat anual de peste 1,3 milioane de persoane.

@drenate. Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Gheorghe Dinică, unul dintre cei mai iubiţi actori români. Rolurile şi replicile memorabile

Creator al unor personaje complexe, Gheorghe Dinică este autorul unor citate des...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *