Aruncarea cu orez peste miri, la sfârşitul ceremoniei de oficiere a căsătoriei, este un ritual străvechi. Obiceiul este întâlnit în multe ţări sau culturi.
Gest simbolic, aruncarea cu orez peste cuplurile care şi-au unit destinele are semnificaţii speciale în celebrarea uniunii lor. Obiceiul este practicat, de regulă, după cununia civilă, când mirii ies din clădirea în care s-a oficializat căsătoria. Oaspeții adunați afară, rude sau prieteni, sunt cei care aruncă orezul peste cei proaspăt căsătoriţi, gest festiv menit să atragă fericirea în viața cuplului.
Ritual străvechi
Tradiţia aruncării cu orez peste cuplurile căsătorite datează de mii de ani. Primele dovezi ale practicării acestui rit păgân datează din Roma Antică, fiind atunci considerat un simbol al fertilităţii şi al prosperităţii. Romanii puneau în practică procesiuni dedicate lui Ceres, zeiţa romană a recoltei şi a fertilităţii. Tradiţia era practicată şi de greci, echivalentul lui Ceres fiind zeița Demeter.
Mai târziu, orezul, care este un aliment de bază în multe culturi, s-a răspândit în lumea întreagă. În Europa, orezul se consumă din Evul Mediu şi tot atunci a apărut şi ritualul de a-l arunca peste miri. Astfel, a fost o parte integrantă a ceremoniilor de căsătorie.
Orezul reprezintă bogăția și fertilitatea. Aruncarea câtorva boabe de orez peste cei proaspăt căsătoriţi este un mod festiv și plin de bucurie prin care cei prezenţi la eveniment le urează o viaţă fericită şi prosperă în doi. Este şi o urare de fertilitate, un alt fel de le ura „Casă de piatră” şi copii sănătoşi.
Este bine de ştiut că în unele culturi, există obiceiul ca orezul să fie aruncat doar peste mireasă. Totodată, unii miri le cer invitaţilor să nu recurgă la acest ritual, din motive ecologice.
Gest interzis în unele locuri
În unele oraşe, autorităţile locale interzic aruncarea orezului, informează caminteresse.fr. Unul dintre motive este prevenirea risipei alimentare. Altul este faptul că orezul atrage porumbei şi se ştie că multe oraşe combat prezenţa acestora, deoarece excrementele lor pot deteriora clădirile prin faptul că acestea devin greu de curăţat. În acest caz, orezul poate fi înlocuit cu petale de trandafir, care să fie aruncate spre mireasă. Alte variante sunt confetti-urile biodegradabile sau panglicile.
@drenate. Foto: Unsplash