Unul dintre cele mai emblematice monumente ale umanității își dezvăluie treptat secretele vechi de mii de ani.
Stonehenge este un monument megalitic din câmpia Salisbury, Anglia, compus dintr-un ansamblu de structuri circulare concentrice, construite în cinci etape majore, între anii 3000 și 1100 î.Hr.
Acest complex preistoric a stârnit numeroase dezbateri în rândul arheologilor, istoricilor şi nu numai. Motivul principal are legătură cu scopul construcţiei, pe care specialiştii cred că l-au descoperit, relatează The Independent.
Stonehenge a fost probabil construit ca parte a unui proiect de unificare a popoarelor antice din întreaga țară, afirmă arheologii, potrivit unui nou studiu. Cercetarea, publicată în numărul de decembrie 2024 al revistei Archaeology International, se bazează pe descoperirile recente conform cărora piatra uriașă a altarului din centrul monumentului antic a fost transportată la pe o distanţă de kilometri de Scoția actuală.
Potrivit cercetătorilor, monumentul nu a fost doar un sit religios sau astrologic, ci un exemplu timpuriu al unui efort politic și simbolic de unificare a diverselor comunități.
Construcţia impresionantă a implicat munca a sute, dacă nu mii de oameni, care au trasportat pietrele colosale, efort derulat pe o perioadă de aproape opt luni.
„Călătoriile pe uscat ar fi oferit oportunități mult mai mari de spectacol, festivități și sărbători, care ar fi atras mii de oameni să asiste și să participe la această aventură extraordinară”, explică oamenii de ştiinţă.
De unde au fost aduse pietrele?
Un alt studiu arată că pietrele emblematice de sarsen din Stonehenge ar fi putut fi aduse de la o distanţă de aproape 240 de kilometri. Totuşi, nu s-a aflat cum au fost transportate. Fiecare dintre aceste pietre are o greutate de aproximativ 25 de tone.
Sarsen este un material de gresie silicificată prezent în dealurile deschise de cretă din sudul Angliei. Este un element de construcţie care intră în componenţa mai multor structuri de la Stonehenge, printre care Trilithon Horseshoe, Sarsen Circle și Station Stone Rectangle.
Aceste pietre emblematice de sarsen mari au fost plasate între 2620 și 2480 î.Hr., pentru a forma un cerc exterior aliniat cu solstițiile de iarnă și de vară.
Simbol al unităţii
Mai mult decât un sit sacru, Stonehenge este un simbol al unificării și demonstrează că societățile antice din aceste regiuni îndepărtate erau probabil mult mai conectate decât se credea anterior, spun oamenii de știință.
„Faptul că toate pietrele construcţiei provin din zone îndepărtate, făcându-l unic printre cele peste 900 de structuri de piatră din Marea Britanie, sugerează că cercul de piatră ar fi putut avea un scop atât politic, cât și religios – ca monument pentru „unificarea popoarelor” din Marea Britanie, celebrând legăturile lor eterne cu strămoșii lor și cu cosmosul”, conchide autorul principal al studiului, arheologul Mike Pearson.
@drenate. Foto: Unsplash