De ce era vândut sângele gladiatorilor ucişi în lupte?

Cu toate că mulţi dintre ei erau sclavi, gladiatorii erau vedetele arenelor de luptă din Roma Antică. Mai mult, li se atribuiau puteri fizice impresionante, chiar supranaturale.

Gladiatorii erau aclamaţi, fascinându-i pe spectatorii care veneau să le admire calităţile în luptele din arene. Unii spectatori bogaţi le ofereau cadouri scumpe, iar alţii au mers chiar mai departe cu idolatria, atribuind gladiatorilor puterea de a vindeca unele boli.

Cum se încheiau luptele dintre gladiatori?

Indiferent dacă gladiatorii se luptau între ei sau contra animalelor sălbatice, punctul final nu era moartea unuia dintre combatanţi. De foarte multe ori, luptele se încheiau atunci când un luptător epuizat sau întins la pământ îşi accepta oficial înfrângerea. Dacă împăratul era de faţă, el stabilea soarta celui învins; în caz contrar, destinul acestuia era decis de publicul prezent în arenă.

Contrar popularizării din filme, împăratul nu decidea viaţa sau moartea unui gladiator cu un gest al degetului. În plus, uciderea unui gladiator era un obicei destul de rar şi asta pentru că publicul dorea să îi răsplătească pe luptătorii care ofereau adevărate spectacole în arene.

Motivul pentru care romanii cumpărau sângele gladiatorilor

Victoria în arenă le oferea gladiatorilor un statut social deosebit. Chiar dacă mulţi dintre gladiatori erau prizonieri de război transformaţi în sclavi, aceştia erau personaje publice apreciate și chiar le erau dedicate fresce sau statui.

Totodată, unii romani le atribuiau gladiatorilor puteri excepţionale. Mai mult, unii medici le recomandau pacienţilor să bea sângele gladiatorilor ucişi în arenă sau chiar să le mănânce ficatul. Sângele gladiatorilor era considerat un remediu pentru îmbunătăţirea fertilităţii şi pentru tratarea crizelor de epilepsie.

A apărut o adevărată afacere: după terminarea luptelor, sângele gladiatorilor era drenat din corp şi chiar era prelevată şi transpiraţia acestora, despre care se credea că are puteri afrodisiace. Sângele colectat era apoi vândut spectatorilor, care sperau să dobândească o parte din puterea gladiatorilor.

@drenate

Written By
More from Renate Daily

Acropola din Atena, monumentul valoros al umanității

Unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice din lume, Acropola dăinuie de...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *