Turnul Babel, primul zgârie-nori din lume. Unde se afla

Menţionat în Biblie, Turnul Babel este cunoscut ca locul unde se vorbeau toate limbile din lume. A fost simbol al puterii vechiului Babilon şi a fascinat numeroase generaţii. Existenţa acestei construcţii a fost pusă la îndoială, pentru că nu ar exista suficiente dovezi.  

Turnul Babel este menţionat în Geneză. După Crearea Lumii, toți oamenii vorbeau aceeași limbă. Ei s-au strâns în Babilon și au decis să ridice un turn înalt, care „să ajungă până la cer”. Deşi se dorea un loc dedicat lui Dumnezeu, turnul a ajuns să fie un obiect al veneraţiei. De aceea, oamenii au fost pedepsiţi, ei nemaiputând să se înţeleagă, după cum aflăm din textele religioase: „Iată, toţi sunt de un neam şi o limbă au şi iată ce s-au apucat să facă şi nu se vor opri de la ceea ce şi-au pus în gând. Haidem, dar, să Ne pogorâm şi să amestecăm limbile lor, ca să nu se mai înţeleagă unul cu altul” (Facerea 11, 1-9).

Simbolurile religioase ale Turnului Babel fac referire la semeția oamenilor care au vrut să ridice o construcție peste puterile lor, aspirând astfel la o înălțime la care numai Divinitatea poate accede.

Aflat în actualul Irak

Construcţia enormă, considerată primul zgârie-nori al omenirii, a fascinat generație după generație, deși fiecare are propria imagine despre cum arăta cândva.

Câteva tăbliţe cu inscripţii antice le-au oferit specialiştilor informaţii care au ajutat la înţelegerea modului în care a fost construit turnul. Este vorba despre mai multe tăbliţe de piatră scrise cu ajutorul unui alfabet format din cuneiforme. Cele mai vechi texte au o vechime de 5.000 de ani, iar cele mai recente, 2.500 de ani. Descifrarea lor a explicat tehnica de construire a ziguratelor, adică a structurilor de formă piramidală. Un pasaj din text redă un fragment din discursul regelui Nabucodonosor al II-lea, care a ordonat costruirea unui zigurat în Mesopotamia, acum 2.500 de ani.

S-au emis diverse ipoteze în legătură cu acest loc biblic, existând incertitudini din cauza faptului că turnul a fost dărâmat. Turnul Babel s-ar fi aflat chiar în inima Babilonului, în ceea ce este astăzi Bagdad, capitala Irakului. Pe atunci, era un oraş cu pieţe deschise, cu străzi înguste şi întortocheate. Locuitorii Babilonului au jefuit Turnul Babel și au folosit cărămizile lui pentru a-și construi propriile case, informează britannica.com.

Un posibil loc identificat ca fiind rămăşiţele turnului este şi Borsippa, unde se pot vedea urme ale ziguratelor.  

Ce înălţime avea

Există mai multe variante privitoare la înălţimea construcţiei (90 de metri sau 212 metri). Herodot descria astfel Turnul Babel: „În centrul incintei sacre se ridică un turn masiv, cu o lăţime de 185 de metri, în vârful căruia se ridică un altul, şi tot aşa, opt în total. Scările de acces sunt exterioare şi unesc turnurile unul cu celălalt”.

Turnul Babel i-a inspirat şi pe pictori precum Rafael şi Bruegel cel Bătrân, construcţia biblică fiind redată şi în diverse sculpturi, mozaicuri şi picturi murale.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Atacul iepurilor, cea mai ruşinoasă înfrângere a lui Napoleon

Istoria este plină de întâmplări amuzante, pe care nu le aflăm din...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *