Originile acestui desert au stârnit dezbateri decenii la rând. Cu toate că s-ar putea crede că a apărut în Rusia, de fapt, Australia şi Noua Zeelandă îşi dispută crearea prăjiturii Pavlova, un desert delicios cu bezea, frişcă şi fructe.
Un desert cu o istorie amară, se poate spune despre Pavlova. La fel ca în cazul altor specialități culinare, originile acestei prăjituri sunt subiectul unor dispute aprinse, Australia și Noua Zeelandă revendicând fiecare inventarea ei.
În timp ce originea prăjiturii este învăluită în mister, un lucru este sigur: a fost numită după marea balerină rusă Anna Pavlova, originară din Sankt Petersburg, cel mai probabil pentru a sărbători turneul său de mare succes din 1926 din Australia și Noua Zeelandă, unde a cucerit publicul cu talentul său. Pavlova era celebră în lumea întreagă, iar mai multe preparate culinare au primit numele ei. Astfel, în Franţa au fost făcute picioare de broască à la Pavlova, iar în SUA, o încheţată a fost numită în cinstea marii balerine.
Desert australian sau neozeelandez?
Aşadar, Australia şi Noua Zeelandă susţin fiecare că au creat prăjitura Pavlova. Primele reţete ale acestui desert au apărut în cărţile de bucate din aceste ţări în anii 1920 – 1930. În Noua Zeelandă, invenția prăjiturii este adesea atribuită unui bucătar de hotel din Wellington, Noua Zeelandă, în jurul anului 1926. Potrivit lui Keith Mooney, biograful Annei Pavlova, desertul a fost creat de un tânăr bucătar care făcuse o pasiune pentru balerina rusă.
Prima revendicare australiană datează din 1935, când Herbert „Bert” Sachse, bucătar la Hotelul Esplanade din Perth, a fost rugat să creeze un desert care să fie servit la ceaiul de după-amiază. Managerul Harry Nairn ar fi declarat creația sa „la fel de ușoară ca Pavlova”, și astfel s-a născut legenda. Totuşi, în 1973, Sachse a recunoscut că reţeta sa a fost inspirată de un preparat neozeelandez.
În ciuda disputelor privind originile sale, Pavlova a devenit un simbol culinar al ambelor țări. Cert este că ambele națiuni au contribuit la succesul internațional al delicioasei prăjituri Pavlova.
@drenate. Foto: Unsplash