Atracții turistice de neratat din Jaipur. De ce i se spune „orașul roz”

Cine ajunge în India trebuie să includă orașul Jaipur în topul locurilor de vizitat. Orașul are un bogat trecut istoric și cultural și impresionează prin forturile sale, prin palatele maiestuoase, orașul fiind timp de secole locuit de familiile regale indiene.

Orașul Jaipur a fost întemeiat în anul 1727 de Djai Singh și încă din acea perioadă s-a remarcat prin stilul arhitectural. Numit și „orașul roz”, din cauză că a fost ridicat într-o perioadă când se foloseau pietre având această culoare, Jaipurul se poate mândri cu numeroase clădiri elegante, elementele mahomedane armonizându-se cu cele hinduse. Iată ce se poate vizita în Jaipur!

Fortul Amber

Aproape toate componentele din Fortul Amber sunt construite din marmură albă și gresie roșie, într-un amestec de stiluri musulmane și hinduse. Fortul este înconjurat de un zid înalt de 12 km, iar în fața lui se află lacul Maotha și terasele suspendate. Această apă și oglinzile de cristal ale acestui fort dau impresia unei iluzii frumoase.

Construcția Fortului Amber a început în anul 1592, de către rajahul Man Singh I, iar în timpul domniei rajahului Jai Singh I, locul a luat forma pe care o cunoaștem astăzi. În cele patru aripi ale Fortului Amber se poate ajunge din curtea centrală. Una dintre cele mai frumoase săli de aici este salonul oglinzilor Sheesh Mahal, aceasta având pereții acoperiți în totalitate cu oglinzi mici. Cine vizitează acest fort dimineața poate găsi mai ușor un elefant care să îi urce (potrivit obiceiurilor indiene, un elefant nu poate face mai mult de trei drumuri pe zi).   

Hawa Mahal, Palatul vânturilor

Construcție impresionantă, Hawa Mahal sau Palatul vânturilor este o clădire spectaculoasă prin arhitectură și prin culori, devenind un adevărat simbol al orașului Jaipur. Palatul a fost construit în anul 1799 de maharajahul Sawai Pratap, un mare iubitor de poezii. Inițial, maharajahul a ridicat acest palat pentru soțiile sale, pentru a le ține departe de ochii lumii. Palatul are culoarea roz, ca mai toate clădirile din oraș (piatra folosită este un amestec de teracotă arsă, gresie, gips și mortar) și are formă piramidală, amintind de coroana zeului Krishna, pe care maharajahul Sawai Pratap îl diviniza.

Palatul, proiectat de arhitectul Lalchand Usta, are ziduri groase, fațada având elemente cu influențe mogule și baroce (arcuri, coloane, cupole). În Palatul vânturilor se află o impresionantă colecție de picturi vechi, monede, sculpturi și arme. În 1983 a fost ridicat muzeul Hawa Mahal, unde pot fi admirate sculpturi valoroase.

Palatul Rambagh

Acest palat a fost reședința maharajahilor, în prezent fiind transformat într-un hotel de lux. Întins pe 47 de hectare, palatul Rambagh cuprinde numeroase grădini de vis. Are 110 camere, piscină la exterior și la interior, terenuri de golf și de tenis, curți de squash, fiind unul dintre cel mai bine cotate hoteluri de cinci stele din lume.

Palatul a fost construit în anul 1835, destinația inițială fiind cea de reședință pentru regina Kesar Badaran. Construcția a fost, de asemenea, și castel de vânătoare, iar din 1925 a fost transformată în palat. Până în 1957 a fost castelul familiei regale, după care maharajahul Sawai Man Singh II l-a transformat în hotel de lux. Din 1972 devine proprietate a lanțului hotelier Taj Hotel Resorts. Turiștii care ajung aici sunt tratați asemeni regilor: vor sta în paturi cu baldachin, iar majordomii sunt în permanență la serviciile lor.

Fortul Nahargarh

Este primul din cele trei forturi construite în Jaipur. Ridicat pe o colină, fortul Nahargarh oferă o priveliște spectaculoasă a orașului. Termenul Nahargarh face referire la „ascunzătoarea tigrului”, de aceea, locul este cunoscut și ca Fortul Tigrului.

Fortul Nahargarh a fost construit în anul 1734, având pe atunci un rol strategic. Cel de-al treilea fort din Jaipur poartă numele Jaigarh, acesta fiind renumit pentru faptul că adăpostește cel mai mare tun din lume. Un alt lucru interesant legat de Fortul Jaigarh este că artileria din trecut s-a păstrat aproape intactă. 

Citeşte şi: Deşerturi şi câmpii de sare. Locuri de o frumuseţe ireală

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Parodie după Bohemian Rhapsody în interpretarea unor pisici

Una dintre melodiile de referinţă ale trupei Queen este Bohemian Rhapsody, care...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *