Unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice din lume, Acropola dăinuie de mii de ani deasupra Atenei. În trecut casă a zeilor şi cetate, Acropole este o destinaţie turistică de neratat pentru cei care ajung în Atena.
Locuită din timpuri preistorice, Acropola este o citadelă emblematică a Greciei Antice şi mai este cunoscută şi ca „stâncă sacră”. Numele vine de la cuvântul grecesc „akros”, care înseamnă înalt, şi „polis” (oraş, cetate).
Acropola din capitala Greciei a fost construită în secolul al V-lea î.Hr., pe un platou stâncos, Attica, situat la o înălţime de 156 de metri şi ocupă o suprafaţă de 170 m/350 m. În secolul al VIII-lea î.Hr., Acropole a dobândit un caracter religios, pe măsura instaurării cultului Atenei, zeiţa protectoare a oraşului. Acropola include patru dealuri, Likavitos, Dealul Nimfelor, Pynx şi Philapappos.
Datorită poziţiei privilegiate, a avut rol strategic. Vechii micenieni și-au construit primul zid de apărare în secolul al XIII-lea î.Hr. (o structură atât de puternică încât fragmente din ea au supravieţuit până astăzi), care a fost principala formă de apărare a Acropolei timp de aproximativ opt secole, informează mentalfloss.com.
În Perioada arhaică (800 î.Hr.– 480 î.Hr.), când Grecia a cunoscut progrese în numeroase domenii şi când a avut o revoluţie intelectuală, Acropola a atins o perioadă de glorie.
De-a lungul timpului, Acropola a avut şi câteva perioade mai puţin faste, cum este marea invazie persană condusă de Xerxes (480 î.Hr.), după care Atena a fost reclădită. Pericle, conducător al Atenei în perioada 443 – 429 î.Hr., a iniţiat reconstrucţia monumentului. Cei mai talentaţi arhitecţi ai Antichităţii au contribuit la ridicarea construcţiilor care au dăinuit până în zilele noastre: Ictinios, Callicrates și Mnesicles. A fost folosită marmura pentelică, de culoare albă cu nuanţe gălbui.
Partenonul, structura reprezentativă
Zidurile sudice şi nordice au fost reconstruite şi au fost ridicate structuri emblematice.
– Partenonul este atracţia Acropolei. Templul a fost zidit între anii 447 şi 438 î.Hr., la inițiativa lui Pericle, şi a fost dedicat zeiţei Atena. A fost construit în stil doric, emblematice fiind coloanele masive care îl înconjoară. Are lungimea de 69 de metri, lățimea de 30 de metri, pe lățime fiind dispuse opt coloane, iar pe lungime 17.
Impresionantă este statuia zeiței Atena, înaltă de 12 metri, construită inițial din aur și fildeș. În secolul al VI-lea, templul a devenit biserică închinată Fecioarei Maria, iar după cucerirea otomană, s-a transformat în moschee (a doua jumătate a secolului al XV-lea).
Alte structuri emblematice de pe Acropole sunt:
– Erechtheionul, templu dedicat Atenei şi lui Poseidon, aflat în stânga Partenonului. A fost construit între anii 421-406 î.Hr., iar elementul reperezentativ este Pridvorul Cariatidelor, aflat în partea sudică a templului.
– Propilele sunt un ansamblu de încăperi şi porţi, un fel de intrare monumentală. Au fost construite între 437 î.Hr. – 432 î.Hr. de arhitectul Mnesicles.
– Templul Atenei Nike, cunoscut şi ca Templul Victoriei înaripate, a fost construit în secolul al V-lea î.Hr., pentru a celebra victoria grecilor asupra perşilor.
@drenate. Foto: Unsplash