Mai ales după ce a apărut în filmul „Vacanță la Roma” din 1953, cu Audrey Hepburn și Gregory Peck, Bocca della Verità sau Gura adevărului din Roma a devenit un adevărat obiectiv turistic. Dar care este povestea acestei măşti?
Bocca della Verità se află la intrarea în Biserica Santa Maria in Cosmedin, pe locul unei vechi pieţe de vite din Roma.
Gura adevărului este un disc de marmură de Pavonazzetto, care înfăţişează un triton cu gura deschisă, greutatea structurii fiind de 1.300 kg. Despre chipul acestei structuri s-a spus că ar fi al zeului mării, Oceanus sau al lui Jupiter Ammon. Structura este străveche; datează din Antichitate. Începând din 1632 a fost plasată pe pridvorul bisericii.
Capac de canal, oracol, detector de minciuni
Din punct de vedere istoric, nimeni nu știe cu siguranță scopul pentru care a fost construită Gura adevărului.
Există mai multe ipoteze în acest sens. Una dintre ele este cea potrivit căreia Bocca della Verità nu ar fi decât un capac de canal, mai ales că în Roma Antică, revărsările Tibrului erau o ameninţare frecventă în cartierele inferioare ale Romei. Pe atunci, capacele de canal aveau modelele unei zeităţi fluviale care înghit apa. De asemenea, s-a mai spus că era folosit de negustori pentru a scurge sângele vitelor sacrificate pentru zeul Hercule.
În secolul al XI-lea, s-a spus despre Bocca della Verità că ar fi un oracol.
Însă cea mai cunoscută este versiunea de detector de minciuni, potrivit unui document din 1450. În rândul călătorilor italieni şi germani circula povestea potrivit căreia această structură era „piatra adevărului, care în Antichitate avea virtutea de a arăta când o femeie făcuse o greșeală soțului ei”.
În perioada medievală se spunea că persoanele acuzate de minciună trebuie să îşi pună mâna în gura tritonului şi să repete ce au de spus; în cazul în care minţeau, rămâneau fără mână, pentru că gura tritonului se închidea.
Bocca della Verità a câştigat şi mai multă popularitate după ce a apărut în filmul „Vacanță la Roma”, turiştii venind aici pentru a-şi face poze.
@drenate
Foto: Wikipedia