Ce nu ştiai despre Muntele Rushmore. De ce este controversat

Sculpturile celor patru președinți americani de pe muntele Rushmore au devenit o emblemă a poporului american. Vizitat anual de peste trei milioane de oameni, muntele Rushmore a stârnit însă și unele controverse legate de locul construcției sculpturilor, care aparține primelor popoare de triburi din America.

Cele patru sculpturi de pe muntele Rushmore îi redau pe cei mai îndrăgiți președinți americani: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt și Abraham Lincoln.

Situat lângă orașul Keystone din Dakota de Sud, muntele Rushmore este un adevărat simbol și un punct de identificare națională a americanilor.

Cel care a lansat ideea construirii acestor sculpturi este istoricul Doane Robinson, în 1923, cu scopul celebrării a 150 de ani de istorie a Americii și pentru transformarea locului într-un punct de atracție pentru turiști. Planul construcției sculpurilor în muntele Rushmore a fost acceptat de guvern în 1925.

Gutzon Borglum, artistul care „a dat viață” sculpturilor

În august 1924, Robinson i-a scris o scrisoare lui Gutzon Borglum, un artist foarte apreciat, care reușise să sculpteze o față umană pe o stâncă din Georgia. „Robinson știa că Borglum are capacitatea și cunoașterea de a realiza un proiect de o asemenea anvergură”, a declarat Amy Bracewell, istoric în cadrul Parcului Național de care aparține muntele Rushmore.

Fiu al unor imigranți danezi, Gutzon Borglum s-a născut în Idaho. Și-a petrecut copilăria în Nebraska, iar mai târziu a studiat arta în California și apoi la Londra și la Paris, cu Auguste Rodin. După ce s-a întors în Statele Unite ale Americii, Borglum s-a remarcat prin impresionantele sculpturi realizate pentru catedrale importante din SUA, precum și prin cele pentru Casa Albă. În septembrie 1924, sculptorul a făcut prima vizită în Dakota de Sud, cu scopul de a studia locul și pentru a face planul lucrării. Istoricul Doane Robinson i-a sugerat Coloanele (Needles) din Black Hills ca loc de amplasament al sculpturilor. Ideea însă nu a fost acceptată de artist, din cauză că aceste coloane nu erau destul de puternice pentru a susține sculpturile. De asemenea, Borglum a respins și sugestia istoricului de a ilustra pe munte portrete ale unor expediționari precum Lewis și Clark, conducătorul de trib Red Cloud și soldatul Buffalo Bill Cody. Considerând că sculpturile ar trebui să reprezinte America, Borglum a ales să sculpteze chipurile a patru dintre cei mai iubiți președinți americani. Numele dat muntelui are legătură cu avocatul Charles Rushmore, cel care a făcut parte din expediția de observație, alături de Bill Challis și David Swanzey.

Gutzon Borglum a studiat cu mare atenție toate detaliile. Astfel, el a vrut să se asigure că razele soarelui vor bate direct asupra chipurilor sculptate, iar înainte de a alege Rushmore, el a evaluat și alți munți din zonă, Old Baldy și Sugarloaf.

Lucrările au început pe 4 octombrie 1927 și s-au finalizat la 31 octombrie 1941. Timp de 14 ani, 400 de sculptori au cioplit în granit pentru a realiza chipurile înalte de 18 metri pe care le putem admira astăzi. Sculpturile redau cu exactitate detaliile de pe fețele președinților americani, desigur, la proporții mult mai mari (nasul președintelui Lincoln are cinci metri, iar alunița sa un diametru de 40 centimetri).

În total, au fost necesare 450.000 de tone de granit pentru realizarea sculpturilor. Din nefericire, Gutzon Borglum nu a avut șansa de a-și vedea opera terminată, din cauza unei embolii care i-a adus sfârșitul în martie 1941. Însă fiul său, Lincoln Borglum, i-a dus visul mai departe, acesta lucrând cu inginerul Julian Spotts, care s-a ocupat de infrastructură.

Teritoriu controversat

Locul în care se află muntele Rushmore aparține primelor popoare de triburi din America, iar acest lucru a stârnit controverse. Această problemă a fost semnalată de James Anaya, reprezentant al ONU care se ocupă cu apărarea drepturilor popoarelor indigene. În urma războiului de pe Dealurile Negre din 1876, muntele a fost atribuit tribului Lakota Sioux. Printr-o lege promulgată de Congresul SUA, locul a fost revendicat acestui popor indigen. Dealurile Negre au o semnificație aparte pentru triburile Sioux, care au refuzat banii oferiți de statul american în schimbul lor. În 1939, indienii Sioux au decis să ridice în apropiere de muntele Rushmore o replică monumentală a acestor statui, însă proiectul nu a fost dus la capăt. Astfel, muntele Thunderhead se dorea a fi transformat într-un monument cu o înălțime asemănătoare cu cea a piramidelor din Egipt. În zilele noastre, muntele Rushmore se află sub protecția Parcului Național.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Orașele imperiale ale Marocului: istorie şi culoare

Istoria Marocului se pierde în negura vremurilor, când în această ţară conviețuiau...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *