Cine a creat celebrul emoticon Smiley Face?

Faţa zâmbitoare sau Smiley Face este un emoticon pe care fiecare dintre noi l-am folosit cel puţin o dată. Dar ştii cine l-a creat şi cum a devenit popular?

Mai puţin cunoscut ca semnul Smiley Face este însuşi creatorul lui, Harvey Ball, un designer grafic de origine americană. Acesta l-a realizat în 1963. Atunci, Jack Adam, vicepreședinte al unei companii de asigurări din Worcester, Massachusetts, i-a cerut să creeze o imagine care să ridice moralul angajaţilor săi, într-o perioadă în care firma trecea prin momente de nesiguranţă.

Ball, care a murit în 2001, a spus că a avut nevoie de doar zece minute pentru a crea Smiley Face, realizare pentru care a fost plătit cu doar 45 de dolari. „Am desenat un cerc cu o faţă care zâmbeşte pe o hârtie galbenă, pentru că era luminoasă şi ducea cu gândul la strălucirea Soarelui”, a declarat Harvey Ball despre semnul său care avea să devină celebru.

Fața zâmbitoare, așa cum a fost creată de Harvey Ball. Foto: Wikipedia

Detaliile distinctive ale feței zâmbitoare a lui Ball sunt fundalul galben strălucitor, forma circulară perfectă și o ușoară asimetrie în ochi și gură, după cum a declarat William Wallace, directorul executiv al Muzeului de Istorie din Worcester, potrivit BBC.

Cum a devenit popular

Faţa zâmbitoare a fost folosită pe insignele companiei de asigurări, iar cu timpul a devenit cunoscută. Însă avea să mai treacă timp pentru ca Smiley Face să câştige popularitate. În 1967, David Stern, un director de publicitate din Seattle, a descoperit insignele cu acest semn în New York și a folosit ideea pentru o campanie de-a sa. Mai exact, au fost tipărite în jur de jumătate de milion de insigne „zâmbitoare” pentru respectiva campanie.

Un mare pas înainte în ceea ce priveşte popularitatea Smiley Face a fost apariţia lui pe cutiile de pizza, idee care a aparţinut fraţilor Bernard și Murray Spain. De asemenea, semnul a mai apărut apoi şi pe diverse obiecte – felicitări, afişe, tricouri, căni, lămpi etc.

Pentru că nici Harvey Ball, nici David Stern şi nici compania de asigurări nu au avut ideea de a cere drepturi de autor pentru acest emoticon, fraţii Spain au făcut acest lucru. Emoticonul a fost puţin modificat şi înregistrat cu sloganul „O zi bună”, iar astfel, semnul a devenit marca fraţilor Spain.

În 1972, jurnalistul francez Franklin Loufrani a fost prima persoană care a înregistrat marca în scop comercial. Loufrani a numit semnul „Smiley“ şi a lansat Compania Smiley, care vindea tricouri. În 1996, fiul său, Nicolas, a preluat afacerea familei, pe care a dezvoltat-o. Compania Smiley generează în prezent venituri de aproximativ 500 de milioane de dolari anual.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Regele care credea că are corpul de sticlă

De-a lungul timpului, au existat numeroase capete încoronate care au avut tulburări...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *