Una dintre construcţiile emblematice din Bucureşti este Arcul de Triumf. Monumentul a fost ridicat pentru a comemora participarea ţării noastre la Primul Război Mondial.
În 1922, când a avut loc încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, s-a decis ridicarea unui monument impresionant, solid, în zona şoselei Kiseleff. A fost nevoie însă de mai multe încercări înainte de a se ajunge la construcţia pe care o putem admira astăzi. Au fost realizate câteva structuri temporare, care nu au rezistat condiţiilor de vreme, pentru că aveau în componenţă materiale precum lemnul şi ipsosul.
Petre Antonescu, arhitectul Arcului de Triumf
Este bine de ştiut că Arcul de Triumf din Bucureşti seamănă foarte bine cu construcţia cu acelaşi nume din Paris. Pentru realizarea monumentului a fost ales arhitectul Petre Antonescu.
Personalitate marcantă a arhitecturii moderne, Petre Antonescu a fost un promotor al stilului neoromânesc. În afară de Arcul de Triumf, Antonescu a mai conceput şi planurile arhitecturale pentru Palatul Ministerului Lucrărilor Publice (în prezent sediul Primăriei Municipiului Bucureşti), ridicat între 1906 şi 1910, imobilul Societăţii Politehnice de pe Calea Victoriei şi Palatul Administrativ din Craiova (1912 – 1913).
Ridicarea Arcului de Triumf a durat un an şi jumătate, din aprilie 1935 la 1 decembrie 1936, ziua aniversării Unirii Transilvaniei cu România. Forma monumentului este paralelipipedică, temelia având 25 x 11,5 metri, iar înălţimea – 27 de metri.
Printre artiștii care au lucrat la finisaj se numără Constantin Baraschi, Alexandru Călinescu, Mac Constantinescu, Ion Jalea, Dimitrie Paciurea și Costin Petrescu.
După mai multe etape de consolidare, inaugurarea a avut loc la 1 decembrie 1936, eveniment la care au participat şi regele Carol al II-lea, regina Maria şi Mihai, prinţul moştenitor. În perioada comunistă, au fost înlocuite textele şi portretele care aminteau de monarhie. După Revoluţia din 1989, au fost adăugate medalioane de bronz care înfăţişează chipurile regilor.
Între 2014 şi 2016, Arcul de Triumf a fost renovat şi consolidat, ocazie cu care pe părţile laterale au fost refăcute cele două texte ale proclamaţiilor regelui Ferdinand către ţară, cu ocazia intrării României în războiul de întregire şi cu prilejul încoronării de la Alba Iulia.
@drenate. Foto: Wikipedia