Cardinalul Robert Francis Prevost este primul Papă american din istorie. Se aşteaptă ca pontificatul său să fie unul purtător de pace şi speranţă, într-o perioadă marcată de frământări la nivel internaţional.
Colaborator apropiat al Papei Francisc, Robert Francis Prevost este discret şi rezervat, fiind cunoscut pentru capacitatea de a modera punctele de vedere divergente.
Născut la Chicago în 1955 dintr-un tată franco-spaniol şi o mamă italiană, Prevost a slujit ca băiat de altar și a fost hirotonit preot în 1982. Deși s-a stabilit în Peru trei ani mai târziu, s-a întors frecvent în Statele Unite pentru a sluji ca preot în orașul său natal. De naționalitate peruană, el este amintit ca o figură care a lucrat cu comunitățile marginalizate și a ajutat la construirea de punți în cadrul Bisericii locale.
Robert Francis Prevost este poliglot – vorbeşte engleză, franceză, italiană, spaniolă, portugheză. Este matematician şi filosof de formaţie la o universitate din Philadelphia şi licenţiat în teologie.

Şi-a petrecut o mare parte din carieră ca misionar în America de Sud. A lucrat timp de zece ani în Trujillo, Peru, apoi a fost numit episcop de Chiclayo, un alt oraş din Peru, unde a slujit din 2014 până în 2023. A fost coleg de seminar cu Papa Francisc între 1978 şi 1982 la Catholic Union din Chicago.
Cu toate că la Vatican este considerat un progresist, noul Papă are aceleaşi viziuni ca şi Francisc şi nu susţine ideea ca o femeie să poată fi numită diacon.
Ce semnifică numele Leon al XIV-lea
Obiceiul Papilor de a adopta un nume nou s-a înrădăcinat în secolul al XI-lea. Secole la rând, noii papi au avut obiceiul de a alege numele papei care i-a ridicat la rangul de cardinal. Cel mai popular nume a fist Ioan, ales de 23 de papi, urmat de Benedict şi Grigore (16).
Leon al XIV-lea, numele ales de Robert Francis Prevost, este considerat de un comentator catolic ca fiind „tăria din timpul unei perioade de criză”. Ultimul papă care a ales numele Leon a trăit mai bine de 100 de ani. Papa Leon al XIII-lea s-a aflat în fruntea Bisericii Catolice din 1878 până în 1903.
Pacea să fie cu voi toți!
După ce a fost ales al 267-lea episcop al Romei, Papa Leon al XIV-lea s-a adresat de la Loja Centrală a Bazilicii San Pietro astfel:
“Dragi frați și surori, acesta este primul salut al lui Cristos înviat, Păstorul cel Bun care și-a dat viața pentru turma lui Dumnezeu. Și eu aș dori ca acest salut al păcii să intre în inimile voastre, să ajungă la familiile voastre, la toți oamenii, oriunde s-ar afla ei, la toate popoarele, la tot pământul. Pacea să fie cu voi!
Aceasta este pacea lui Cristos cel Înviat, o pace dezarmantă și o pace dezarmantă, smerită, perseverentă. Ea vine de la Dumnezeu, Dumnezeu care ne iubește pe toți în mod necondiționat. Încă păstrăm în urechi acea voce slabă, dar mereu curajoasă, a Papei Francisc binecuvântând Roma!
Papa care binecuvânta Roma dădea binecuvântarea sa lumii, întregii lumi, în acea dimineață de Paște. Permiteți-mi să continui aceeași binecuvântare: Dumnezeu ne iubește, Dumnezeu vă iubește pe toți, iar răul nu va învinge! Suntem cu toții în mâinile lui Dumnezeu. De aceea, fără teamă, uniți, mână în mână cu Dumnezeu și unii cu alții, să mergem înainte. Suntem ucenici ai lui Cristos. Cristos merge înaintea noastră. Lumea are nevoie de lumina Lui. Omenirea are nevoie de El ca punte spre Dumnezeu și iubirea Lui. Ajutați-ne și voi, apoi să ne ajutăm unii pe alții să construim punți, prin dialog, prin întâlnire, unindu-ne cu toții pentru a fi un singur popor întotdeauna în pace. Îi mulțumesc Papei Francisc!
De asemenea, vreau să le mulțumesc tuturor fraților mei cardinali care m-au ales să fiu Succesor al lui Petru și să merg împreună cu voi, ca o Biserică unită care caută întotdeauna pacea, dreptatea, care caută mereu să se implice, ca bărbați și femei credincioși lui Isus Cristos, fără teamă, pentru a vesti Evanghelia, pentru a fi misionari.
Sunt un fiu al Sfântului Augustin, un augustinian, care a spus: „Cu voi sunt creștin și pentru voi sunt episcop”. În acest sens, putem merge cu toții împreună spre acea patrie pe care Dumnezeu ne-a pregătit-o.
Bisericii Romei un salut special! Trebuie să căutăm împreună modul de a fi o Biserică misionară, o Biserică care construiește punți, în dialog, mereu deschisă să primească, asemenea acestei piețe, cu brațele deschise. Toți, toți cei care au nevoie de caritatea noastră, de prezența noastră, de dialog și de iubire”, informează vaticannews.ro.
@drenate. Foto: catt.ch