Cum a devenit Maria Callas soprana fără voce

Una dintre cele mai mari cântăreţe de operă din toate timpurile, Maria Callas a avut un destin marcat de drame, dezamăgiri şi suferinţe fizice. A strălucit pe marile scene, dar cariera celebrei soprane s-a stins prea devreme, iar acest lucru are legătură cu o boală care i-a afectat corzile vocale.

Maria Callas, artista absolută supranumită Divina, a fost o cântăreaţă de operă americană cu origini greceşti, numele său la naştere fiind Cecilia Sofia Anna Maria Kalogeropoulos.

Născută la New York pe 2 decembrie 1923, ea a luat, între 1931 şi 1937, lecţii de muzică şi a studiat pianul. După ce părinţii săi au divorţat, a locuit cu mama şi sora sa în Grecia, unde a luat lecţii de canto la Conservatorul Naţional.

Prima sa apariţie notabilă a fost cu rolul din „Boccaccio”, în 1941, la Opera Naţională Greacă. A fost angajată a acestei instituţii până în 1945, perioadă în care s-a remarcat cu roluri precum cele din „Tosca” de Giacomo Puccini şi „Fidelio” de Ludwig van Beethoven.

Maria Callas a obţinut recunoaşterea internaţională în 1947, pentru interpretarea din „La Gioconda” de Amilcare Ponchielli, la Festivalul de la Verona.

Foarte repede, tonul vocal deosebit și interpretarea sa plină de emoție au propulsat-o la rangul de vedetă internațională.

Unul dintre rolurile emblematice ale sopranei a fost Norma din opera lui Vincenzo Bellini. Între 1951 şi 1958 a fost angajată la Scala din Milano, obţinând succese importante. De asemenea, a făcut numeroase turnee în Germania şi Franţa.

Callas în rolul Giulia din „La Vestale”, de Gaspare Spontini, 1954. Foto: Wikipedia

În 1949 s-a căsătorit cu Giovanni Battista Meneghini, un bogătaş care şi-a abandonat afacerea pentru a deveni impresarul sopranei. Diva avea însă să renunţe la acest mariaj după ce l-a cunoscut, în 1957, pe magnatul grec Aristotel Onassis, cu care a trăit o pasională poveste de dragoste.

Boala care i-a afectat vocea

Pe 2 ianuarie 1958, Maria Callas a apărut pe scena Operei de la Roma în rolul Norma, personajul principal din opera omonimă a lui Vincenzo Bellini, considerat unul dintre cele mai complicate din repertoriul sopranelor.

Atunci au apărut problemele sale legate de voce. Marea divă nu a mai putut efectiv să cânte, motiv pentru care a plecat de pe scenă. Toţi credeau că este vorba despre capricii de vedetă. În realitate, Callas chiar avea probleme cu vocea din cauza unei boli autoimune.

Potrivit cercetătorilor italieni Franco Fussi și Nico Paolillo, Maria Callas a suferit de dermatomiozită, boală care afectează muşchii şi ţesuturile, inclusiv laringele.

Specialiştii au analizat ultimele înregistrări video cu Maria Callas şi au observat că muşchii săi nu mai reacţionau întrucât cavitatea toracică nu se mai umfla când ea respira. Maria Callas a murit la vârsta de 53 de ani, la Paris.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Anul în care vara nu a existat. Care este motivul

Recenta pandemie a marcat, desigur, omenirea, dar istoria consemnează evenimente cu un...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *