Fotografii memorabile: Prânz în vârf de zgârie-nori

Este puţin probabil să nu ştii această fotografie. Imaginea cu cei 11 muncitori care stau aliniaţi pe o grindă îngustă de oţel la o înălţime ameţitoare în timp ce îşi iau prânzul este remarcabilă.

Prânz în vârf de zgârie-nori (Lunch atop a Skyscraper) este o fotografie alb-negru făcută la 20 septembrie 1932, în timpul construcţiei principale care intră în componenţa Centrului Rockefeller din Manhattan, New York. Este vorba despre Comcast Buikding, un zgârie-nori (fosta RCA Building sau GE Building), de 260 de metri.

Cei 11 muncitori, majoritatea imigranţi irlandezi, se pregăteau să îşi ia prânzul, la etajul 69 al clădirii, la 240 de metri înălţime. Fără nicio măsură de protecţie, dar teama de înălţime nu pare să se citească pe chipurile lor, ba chiar par destul de relaxaţi.

Peste câteva zile, fotografia a fost publicată în New York Herald Tribune şi a intrat astfel în istorie.

Statele Unite ale Americii traversau atunci cea mai dificilă perioadă, Marea Criză, care a durat între anii 1929 şi 1933. Au fost ani marcaţi de probleme economice şi sociale, când 1 din 4 muncitori nu avea un loc de muncă. În ciuda lipsurilor, s-a decis continuarea lucrărilor la Centrul Rockefeller. În jur de 4.000 de bărbaţi au lucrat la acest proiect, fiind plătiţi cu 1,50 de dolari pe oră.

Se pare că a fost vorba despre o imagine publicitară, pentru promovarea închirierii de spaţii de birouri în impresionanta clădire. Cu toate acestea, nu a fost o şedinţă foto clasică, care presupunea ca subiecţii să primească anumite indicaţii. Muncitorii au fost efectiv surprinşi în timpul programului lor obişnuit de lucru.

Fotografia a fost făcută de Charles Clyde Ebbets, fotograf american. Abia în octombrie 2003, acesta a fost recunoscut oficial autor al imaginii de către  Bettmann Archive, ce deţinea drepturile de proprietate şi care au fost preluate apoi de agenţia Corbis. În arhivele Corbis au fost găsite şi imagini cu muncitorii în timp ce trag un pui de somn, ceea ce arată că a fost vorba de o şedinţă foto.

A fost un fals?

Potrivit DailyMail, fotografia a fost trucată. Cu toate că muncitorii sunt reali, fotografia a fost falsificată pentru un material de promovare a Centrului Rockefeller. Pentru a ilustra această idee, au mai fost publicate şi alte fotografii cu muncitorii care stau întinşi, ceea ce ar fi, de altfel, imposibil. „Fotografia a fost un efort din punct de vedere al publicităţii pentru Centrul Rockefeller. Se poate vedea cu uşurinţă că cei din imagine sunt muncitori adevăraţi, dar fotografia a fost făcută nu de un singur fotograf, ci de mai mulţi”, a declarat Ken Johnston, istoric din cadrul Corbis.

Sursă de documentar

Fotografia a devenit emblematică şi chiar a inspirat realizarea unui documentar, în 2012. Mai mult, au fost identificaţi doi dintre cei 11 muncitori irlandezi de pe grindă. Este vorba despre Joseph Pocker şi Joe Curtis.

Cu toate că nu a câştigat vreun premiu, fotografia Prânz în vârf de zgârie-nori are valoare incontestabilă de document. Este o fotografie spectaculoasă şi simbol al Marii Crize, dar şi un fel de „American way of life”.  

Foto: phototrend.fr

Citeşte şi: Turnul Eiffel: de ce este ilegal să îl fotografiezi noaptea

Written By
More from Renate Daily

Anna de Noailles, contesa cu origini româneşti care i-a cucerit pe francezi

Ana Brâncoveanu, cunoscută mai ales ca Anna de Noailles, a fost o...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *