Judy Garland: suferinţele unei dive

Considerată de Institutul American de Film una dintre „cele mai bune actriţe de legendă ale cinematografiei”, Judy Garland, cunoscută pentru rolul său din „Vrăjitorul din Oz“ şi nu numai, a avut o viaţă marcată de multe suferinţe şi eşecuri în dragoste.

Mama celebrei Liza Minnelli, Judy Garland a fost căsătorită de cinci ori şi a murit la doar 47 de ani, sfârşitul fiindu-i grăbit de problemele sale cu alcoolul şi dependenţa de medicamente.

Pe numele său real Frances Ethel Gumm, Judy Garland s-a născut la 10 iunie 1922 în Grand Rapids, Michigan. Se spune că ar fi fost un copil nedorit. Mama sa, Ethel Milne Gumm, o artistă de vodevil, a insistat să o introducă destul de devreme în lumea divertismentului, la vârsta de trei ani şi jumătate. Tot mama sa i-ar fi dat, pe când Garland avea 10 ani, amfetamine și somnifere, conform cărții „Get Happy: The Life of Judy Garland”. La doar 13 ani, Judy Garland a semnat un contract cu studiourile MGM, iar în acea perioadă a avut un program de muncă infernal. Ajunsese să lucreze 18 ore pe zi, şase zile pe săptămână, iar pentru a rezista i se administrau amfetamine.

Ne dădeau pastile pentru a ne menţine plini de energie chiar şi după ce noi dădeam semne clare de epuizare. Apoi, ne duceau la spitalul care aparţinea de studiouri, unde ne adormeau cu somnifere. După vreo patru ore de somn profund şi indus artificial, ne trezeau cu pilule energizante, ca să fim iar în stare să lucrăm chiar şi 72 de ore în continuu”, a mărturisit Judy Garland.  

 În 1939, a cunoscut celebritatea cu rolul Dorothy Gal în „Vrăjitorul din Oz“, pentru care a câştigat un Oscar special destinat actorilor minori.

Judy Garland în „Vrăjitorul din Oz“ (1939)

La doar 17 ani, Garland era vedetă importantă a companiei MGM. Garland a mai fost nominalizată la Oscar pentru rolurile din „Procesul de la Nürnberg” şi din „S-a născut o stea”.

A fost căsătorită de cinci ori

Potrivit biografului său, Gerald Clarke, Judy Garland a fost hărțuită de Louis B. Mayer, co-fondatorul MGM, de-a lungul mai multor ani, când actriţa avea între 16 și 21 de ani. „De câte ori o complimenta pentru vocea ei, își punea invariabil mâinile pe pieptul ei”, informează vanityfair.fr.  

Judy Garland, în filmul Presenting Lily Mars (1943)

La doar 19 ani, Garland s-a căsătorit cu compozitorul David Rose, în Las Vegas. Au divorţat în 1944, iar după un an, ea s-a căsătorit cu regizorul Vincente Minnelli, cu care a avut-o pe Liza Minnelli. În 1951, cei doi s-au despărțit şi nu după mult timp, actrița s-a căsătorit cu Sid Luft, un om de afaceri cu care a mai avut doi copii, Joey și Lorna. Potrivit lui Sid Luft, Garland ar fi încercat să se sinucidă de 20 de ori în timpul celor 13 ani de căsnicie.

Următorul ei soț a fost Mark Herron, cu care a avut un mariaj scurt, din cauza abuzurilor lui. Ultimul soţ al vedetei a fost Mickey Dean.

Judy Garland, în anii 1940

Diva decăzută

În 1950, starea de sănătate a actriței s-a deteriorat atât de mult încât MGM a decis să rezilieze contractul cu ea. La scurt timp, Garland a încercat să se sinucidă. Cariera sa era, aşadar, în declin. Fosta vedetă din „S-a născut o stea” ajunsese să cânte în anii 1960 prin barurile gay din New York pentru 100 de dolari pe noapte.  La 22 iunie 1969, actriţa s-a stins din viaţă în urma unei supradoze (voluntare sau neintenţionate) de barbiturice.

Ultima parte tumultuoasă a „celei mai bolnave dive de la Hollywood”, cum a fost adesea numită, a fost ecranizată în pelicula „Judy”, rolul său fiind memorabil interpretat de Renée Zellweger.

Citeşte şi: Ingrid Bergman, actriţa marilor pasiuni

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Femeile războinice din Japonia care au luptat alături de samurai

Cu toate că femeile din Japonia sunt asociate cu delicateţea şi fineţea,...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *