Reședință oficială a familiei prezidențiale americane începând din anul 1800, Casa Albă din Washington DC este una dintre cele mai importante clădiri ale Statelor Unite ale Americii.
Pentru mai bine de 200 de ani, Casa Albă reprezintă atât simbolul președinției și a Guvernului SUA, cât și al poporului american.
Istoria Casei Albe a început în anul 1790, când președintele George Washington a semnat „Actul Congresului”. Însuși locul Casei Albe a fost ales de Washington. El s-a consultat cu arhitectul francez Pierre Charles L’Enfant, care avea deja la activ contribuții urbanistice ale orașul Washington. După ce au reperat cel mai potrivit loc, s-a pus problema găsirii unui arhitect care să proiecteze semeața clădire. S-a organizat un concurs, iar din cei nouă concurenți, a fost ales James Hoban, un arhitect irlandez. Pentru proiecția Casei Albe, Hoban a avut ca model Casa Leinster din Dublin, construită în 1745 după un proiect aparținând lui Richard Cassels.
Prima piatră de temelie a edificiului a fost pusă în octombrie 1792 și, cu toate că însuși președintele Washington a supravegheat îndeaproape lucrările, el nu a locuit niciodată în această somptuoasă clădire. De altfel, abia în 1800 Casa Albă a ajuns să fie locuită, primii „chiriași” de aici fiind președintele John Adams și soția sa, Abigail.
În 1814, o mare parte a clădirii a ars într-un incendiu. A fost nevoie de trei ani pentru ca edificiul să fie reconstruit întocmai după modelul original. Un alt doilea mare incendiu s-a produs în anul 1929, în timpul mandatului lui Herbert Hoover.
Inițial, clădirea s-a numit „palat prezidențial”, după care, în 1901, președintele Theodore Roosevelt i-a dat numele de Casa Albă, sub care este cunoscută astăzi. Se pare că acest nume provine de la vopseaua albă cu care au fost acoperiți pereții înnegriți în urma incendiului din 1814.
În 1940, Casa Albă a fost renovată complet, structurile din lemn fiind schimbate cu altele de beton și de metal. De asemenea, au fost adăugate două anexe, sedii unde își desfășoară activitatea membrii biroului prezidențial.
În prezent, Casa Albă este compusă din: clădirea centrală sau reședința executivă, care include apartamentul președintelui și sălile de ceremonii și de recepții oficiale, aripile de vest și de est și fosta clădire a Executivului, unde se află biroul executiv al președintelui și biroul vice-președintelului SUA.
Modificările aduse de preşedinţi şi de Primele Doamne
Este bine de știut că orice președinte ajuns la Casa Albă își poate impune stilul decorativ personal și poate chiar comanda unele modificări. De asemenea, primul om în stat decide și felul în care își primește aici oaspeții. Președintele Thomas Jefferson a ținut în 1805 un discurs de inaugurare a Casei Albe. Mulți dintre vizitatorii care l-au urmărit în timp ce își depunea jurământul de credință au fost apoi invitați de președinte în Camera Albastră. Tot Jefferson este și cel care a inițiat vizitele publicului la Casa Albă, tradiție care se menține și astăzi, primindu-i pe vizitatori cu ocazii speciale precum Anul Nou și 4 iulie, cu ocazia zilei naționale. În prezent, aproximativ 1.500.000 de persoane vizitează anual Casa Albă, însă nu toată clădirea este deschisă marelui public, din motive de siguranță.
Importante schimbări au fost făcute de Jacqueline Kennedy, care a reamenajat Camera Verde și Camera Roșie cu numeroase obiecte de valoare (antichități, tablouri și decorațiuni). La rândul lor, soții Obama au adus aici multe picturi și sculpturi. Din ordinele cuplului Obama, în Biroul Oval au fost schimbate canapelele, tapetul, mocheta, tapiseria fotoliilor, precum și unele obiecte de mobilier.
Singurul care a rămas neschimbat este biroul masiv, pe care Regina Victoria l-a făcut cadou Statelor Unite în 1880.
În total, Casa Albă are 5.100 de metri pătrați, 132 de camere, 35 de băi, cinci bucătării, toate dispuse pe șase etaje, unele fiind în subteran. Pentru petrecerea timpului liber, au fost amenajate aici o piscină, o sală de cinema, una de bowling, un teren de tenis, unul de golf și o pistă de alergat.
Foto: Pixabay