Garda Elveţiană: soldaţii credincioşi Papei şi Vaticanului

De mai bine de 500 de ani, siguranţa Papilor şi a Vaticanului este asigurată de Garda Elveţiană. Această armată specială este formată din 100 de soldaţi de origine elveţiană, catolici, care au o conduită ireproşabilă.

Soldaţii din Garda Elveţiană au misiunea de a asigura protecţia Suveranului Pontif şi a Vaticanului, de a menţine ordinea în timpul ceremoniilor religioase, la care mii de credincioşi participă.

Garda Elveţiană, în timpul unei ceremonii. Foto: Wikipedia

De ce au fost aleşi elveţienii pentru a-l proteja pe Suveranul Pontif? În secolele XV-XVI, elveţienii erau consideraţi cei mai buni mercenari ai acelor timpuri, iar acest lucru a atras atenţia puterilor europene. De asemenea, diverşi Papi, printre care Papa Sixt al IV-lea, au angajat mercenari elveţieni. Astfel a apărute necesitatea integrării lor într-o armată.

Creată în 1506

Garda Elveţiană a fost înfiinţată oficial de Papa Iuliu al II-lea, pe 22 ianuarie 1506. Atunci, 150 de soldaţi elveţieni au primit binecuvântarea Papei. În 1512, aceşti soldaţi au primit titlul de „Apărători ai libertăţii Bisericii”.

Anual, pe 6 mai, soldaţii din această Gardă depun jurământ faţă de Suveranul Pontif. Motto-ul soldaţilor este Acriter et fideliter (curajos şi fidel sau cu bărbăţie şi fidelitate).

Garda Elveţiană, în momentul depunerii jurământului. Foto: Wikipedia

Uniforma soldaţilor este uşor de recunoscut: are culorile albastru, roşu şi portocaliu. Actualul model a fost conceput în 1914, având ca sursă de inspiraţie picturile lui Rafael.

În afara uniformei oficiale, există şi una de lucru, mai comodă, formată din pantaloni şi bluză albastră, beretă neagră, guler şi mănuşi albe.

Cum sunt recrutaţi soldaţii

Pentru a face parte din Garda Elveţiană, este nevoie de îndeplinirea unor criterii. Astfel, recruţii trebuie să fie catolici, necăsătoriţi, să aibă cetăţenie elveţiană, să fi absolvit cel puţin liceul, să aibă pregătire de bază în Forțele Armate Elvețiene și să aibă reputație și sănătate ireproșabile.

Soldaţii din Garda Elveţiană trebuie să aibă o conduită ireproşabilă. Foto: Pixabay

Recruții trebuie să aibă între 19 și 30 de ani, cel puțin 174 cm înălțime și să fie pregătiți să se afle în serviciu cel puțin 26 de luni. În 2009, comandantul Gărzii Elvețiene Pontificale Daniel Anrig a sugerat că Garda ar putea fi deschisă recrutării femeilor în viitor. Gardienilor li se permite să se căsătorească după cinci ani de serviciu.

@drenate. Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Nicolae Minovici, medicul care s-a spânzurat de 12 ori. Ce a vrut să afle

Nicolae Minovici a fost fratele celebrului Mina Minovici, căruia îi poartă numele...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *