Obiective din România incluse în patrimoniul UNESCO

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), agenţie specializată din cadrul ONU, este autoritatea care militează pentru protejarea valorilor culturale ale umanităţii. Cu 73 de filiale active în diverse ţări ale lumii, UNESCO a fost fondată pe 16 noiembrie 1945 şi are sediul central la Paris. România este membră UNESCO din 1956.

Anumite obiective de patrimoniu cultural material imobil şi patrimoniu natural din ţara noastră sunt incluse în patrimoniul UNESCO, ca recunoaştere a valorii lor. Printre obiectivele incluse se numără satele cu biserici fortificate din Transilvania, cele din Moldova, Sighişoara şi Delta Dunării.

Satele cu biserici fortificate din Transilvania

Aceste sate includ gospodării din Evul Mediu cu numeroase biserici fortificate. Sunt incluse pe lista UNESCO şase biserici săseşti (Biertan şi Valea Viilor-judeţul Sibiu, Saschiz- judeţul Mureş, Câlnic – judeţul Alba, Prejmer şi Viscri-judeţul Braşov) şi una secuiască (cel de la Dârjiu – judeţul Hargita).

Biserică fortificată Prejmer

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

Ruine ale unor cetăţi din secolele II î.Hr şi I d.Hr., acestea se află în judeţul Hunedoara. Au fost construite pentru apărarea împotriva cuceririi romanilor. Aceste fortăreţe sunt: Sarmizegetusa Regia, Luncani – Piatra Roşie, Costeşti – Blidaru, Costeşti – Cetăţuie şi Căpâlnaşi Băniţa.

Sarmizegetusa Regia. Sanctuarul circular. Foto: Wikipedia

Bisericile pictate din nordul Moldovei

Din 1993, au fost înscrise pe lista UNESCO opt biserici din Moldova: Arbore, Humor, Moldoviţa, Pătrăuţi, Probota, Suceava, Voroneţ şi Suceviţa. Aceste biserici au fost ridicate în zona Sucevei, în apropierea capitalei Moldovei din acele timpuri.

Voroneţ

Sighişoara

Aflat în judeţul Mureş, pe malul râului Târnava Mare, Sighişoara este un oraş medieval ridicat de comunitatea săsească în secolulele XIII-XIX. A fost înconjurat cu ziduri, care se mai pot vedea şi astăzi, o parte. Sighişoara şi-a păstrat farmecul medieval, iar majoritatea clădirilor datează din acele timpuri. Cel mai impunător dintre turnurile păstrate este Turnul cu Ceas.

Sighişoara

Bisericile de lemn din Maramureş

Din 1999, opt monumente din cele 85 de biserici de lemn, din judeţul Maramureş se află pe lista UNESCO. Acestea se află în Budeşti, Deseşti, Bârsana, Poienile Izei, Ieud (în Maramureşul istoric), Şurdeşti, Plopiş (sunt în vecha Ţară a Chioarului) şi Rogoz (în Ţara Lăpuşului). Aceste biserici  reprezintă un ansamblu de diverse arhitecturi, din diferite perioade şi zone. Bisericile de lemn sunt înalte şi cu turle.

Bârsana

Delta Dunării

A doua ca mărime şi cea mai bine conservată dintre deltele europene, Delta Dunării este bogată în floră şi faună. Este clasificată de UNESCO rezervaţie a biosferei şi parc naţional. În Delta Dunării se află cea mai mare populaţie de pelicani comuni şi creţi din Europa şi mai mult de jumătate din populaţia mondială de cormoran mic şi gâscă cu gât roşu.

Delta Dunării

Pădurile seculare de fag din Carpaţi

Pădurea seculară este un ecosistem complex păstrat în forma originară, nederanjat de intervenţia omului. Aici se află arbori bătrâni de 150 şi până la 500 de ani. Pădurile seculare sunt importante pentru conservarea biodiversităţii şi lanţurilor trofice în starea lor pură. În aceste zone nu se exploatează lemnul, nici măcar cel mort.

Mănăstirea Horezu

Ctitorită de voievodul Constantin Brâncoveanu (1688-1714) şi familia lui, în judeţul Vâlcea, Mănăstirea Hurezi sau Horezu a fost construită între 1690 şi 1693. Este locul unde se păstrează o diversitate de clădiri brâncoveneşti.

Mănăstirea Horezu. Foto: Wikipedia

Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului

În 2015, a fost adoptat Programul UNESCO pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri. În ţara noastră se află un singur astfel de geoparc internaţional: Geoparcul Dinaozaurilor din Ţara Haţegului din judeţul Hunedoara. Teritoriul geoparcului acoperă cele peste 80 de sate din Ţara Haţegului, cuprinde monumente geologice, paleontologice, botanice, arheologice, istorice şi culturale. Au fost construite Casa Dinozaurilor Pitici, Casa Vulcanilor, Casa Tradiţiilor, Casa Pietrelor etc.

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. Foto: unibuc.ro

Foto: Pixabay, Wikipedia

Citeşte şi: Cât de mult l-a afectat pe Eminescu aventura Veronicăi Micle cu Caragiale

Written By
More from Renate Daily

Turnuri cu ceas din România

După ce, în 1286, a apărut primul ceas mecanic cu roți, modelul...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *