Povestea Muzeului Figurilor de Ceară. Cine a fost adevărata Madame Tussaud

Una din cele mai importante atracții din Londra este, cu siguranță, Muzeul Figurilor de Ceară sau Madame Tussaud’s. Iată povestea din spatele acestui impresionant muzeu.

Încă din anul creării sale, 1835, Muzeul Figurilor de Ceară a reprezentat un adevărat punct de referință în domeniul său. În marile capitale și în orașele cel mai des frecventate de turiști sau de oamenii de afaceri, găsim o replică a celebrului Madame Tussaud’s. Se poate spune că în acest loc, vedetele, devenite adevărate legende, acced către nemurire. Odată imortalizate în ceară la Madame Tussaud’s, celebritățile își schimbă statutul. Figurinele din ceară de aici sunt adevărate portrete la care își aduc contribuția artiști renumiți. Cum a început totul? Nu putem vorbi despre acest faimos muzeu fără să îi aflăm istoria. Iar povestea este legată de fondatoarea acestui loc, Maria Grosholtz. Încă din copilărie, ea a învățat tainele meseriei de artist-sculptor. Ea a reușit să realizeze prima sa figurină de ceară în anul 1777, la vârsta de 16 ani. La 24 de ani, se căsătorește și devine Madame Tussaud. Talentul îi este unanim recunoscut în Franța, însă adevărata glorie o cunoaște în Anglia. La Muzeul Figurilor de Ceară din Londra, însăși Madame Tussaud este imortalizată în ceară.

Cine a fost doamna Tussaud

Marie reușise să devină un adevărat simbol al Revoluției Franceze. Încă de la primele sale sculpuri din ceară, Marie lăsa să se întrevadă adevăratul talent care avea să îi aducă mai târziu faima mondială. După ce a lucrat o vreme alături de medicul Philippe Curtius, Marie a început să realizeze figurine care reprezentau personalitățile epocii, precum Voltaire și Jean-Jacques Rousseau. În timpul Revoluției Franceze a fost chiar condamnată la pedeapsa capitală, însă tot talentul său o salvează de un sfârșit tragic. În schimb, Marie a fost nevoită să realizeze măști mortuare pentru cei decapitați. Ea ajunsese să imortalizeze astfel chiar și chipurile prietenilor săi care au murit în timpul acestei Revoluții.

În anul 1794, Marie moștenise câteva figurine de la medicul Philippe Curtius, înainte de a deveni doamna Tussaud. Cu soțul său, Francois, a avut doi fii. În anul 1802, Marie s-a hotărât să prezinte o expoziție la Londra, unde a fost însoțită de fiul ei mai mare. Însă, revoluția o obligă să rămână în Anglia, unde reușește să își expună lucrările în diverse galerii. În cele din urmă, se stabilește în Anglia, unde va deschide în 1835 expoziția Baker Street Bazaar. Aici, Maria își va expune figurinele care îi reprezentau pe revoluționarii francezi, precum și fețele mortuare, locul căpătându-și numele de „Camera ororilor”.

Un muzeu, mai multe filiale

În 1884, la mai mult de 30 de ani de la moartea doamnei Tussaud, muzeul s-a instalat pe Marylebone Road. În 1926, după un incendiu de proporții care a dus la distrugerea a numeroase lucrări, a luat ființă Grupul Tussaud’s. După restaurarea lucrărilor afectate de incendiu, muzeul începe să fie din ce în ce mai cunoscut, devenind una dintre cele mai importante atracții turistice ale Londrei. Este momentul în care Muzeul Figurilor de Ceară începe să își deschidă filiale în cele mai mari orașe ale lumii, printre acestea numărându-se New York, Berlin, Amsterdam, Los Angeles, Shanghai, Las Vegas. În 2007, grupul Merlin Entertainments investește un miliard de lire sterline în Muzeul Figurilor de Ceară.

În prezent, la Madame Tussaud’s, aproape toate vedetele și figurile politice de marcă sunt imortalizate în ceară: Brad Pitt, Angelina Jolie, Nicolas Cage, Whoopi Goldberg, Marilyn Monroe, Michael Jackson, Elvis Presley, Madonna, Beatles, Britney Spears, Abraham Lincoln, Mahatma Gandhi, John Kennedy, Bill Clinton. Numai la Londra se află expuse mai mult de 400 de personalități. Este nevoie de cel puțin două ore pentru a face un tur al muzeului, orice vizitator putându-se fotografia aici cu vedeta preferată. Dincolo de a fi un loc de distracție, Muzeul Figurilor de Ceară este o fereastră deschisă către istorie, aducând în prezent figuri importante de altădată. 

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Întrebări şi răspunsuri despre Iisus Hristos

Figură centrală a creştinismului, Iisus Hristos este una dintre cele mai influente...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *