Într-un clasament al bucătăriilor lumii realizat de site-ul specializat Taste Atlas, România ocupă un loc onorabil, ţara noastră fiind plasată înaintea unor state precum Thailanda şi Liban.
Italia, Grecia şi Spania, pe primele locuri
Nu este nicio surpriză că pe primul loc se află Italia, renumită în lumea întreagă pentru bucătăria ei. De altfel, multe topuri de specialitate plasează Italia pe primele poziţii când vine vorba de gastronomie. Printre preparatele culinare emblematice din Italia se numără pastele, pizza, lasagna, minestrone, tiramisu, risotto, focaccia, cannoli, pana cotta, tortellini.
Printre favorite sunt pastele, care, în funcţie de formă şi de dimensiune, poartă diverse nume – penne, fusili, spaghetti, rigatoni, farfale, gnocchi. Pastele sunt servite cu sosuri tradiţionale, cea cu roşii fiind cea mai întâlnită, dar la fel de populare sunt şi cele arrabiata sau pesto. Felurile principale sunt precedate de gustări reci, antipasti (un fel de aperitive), care include măsline, diferite brânzeturi, bacon, salam, bruschette. Italia excelează la capitolul brânzeturi, în bucătăria italiană, la loc de cinte aflându-se şi uleiul de măsline, şunca, ciupercile porcini, roşiile uscate şi numeroase condimente şi ierburi aromatice (rozmarin, salvie, oregano, busuioc, cimbru). Celebre sunt şi băuturile italiene, fie că este vorba despre vinuri sau tipuri de cafea (espresso, caffe lungo, macchiato, cappucino).
Locul 2 în clasament este ocupat de Grecia, cu produse precum măslinele Kalamata, musacaua, souvlaki şi dolmathakia.
Spania ocupă locul al treilea, cel mai apreciat fiind celebrul jamon iberic.
Pe locurile următoare se află Japonia, India, Mexic, Turcia, SUA, Franţa, Peru, China, Brazilia. Iată ţările clasate în topul 50!
România, pe locul 22
Ţara noastră se află pe locul 22, după Ungaria, care ocupă locul 21. Printre cele mai îndrăgite feluri de mâncare româneşti se află micii, mămăliga, cozonacul, ciorba de fasole în pâine şi drobul. De asemenea, alte produse româneşti apreciate menţionate pe Taste Atlas se află salamul de Sibiu, chiftelele, caşcavalul afumat, salata de vinete, amandinele, ciorba de perişoare şi ghiveciul de legume.
SUA, înaintea Franţei
Acest clasament, care a inclus 95 dintre cele mai bune bucătării ale lumii, a stârnit totuşi şi câteva polemici, aşa cum era de aşteptat. De pildă, Franţa s-a clasat pe locul 9, după Statele Unite ale Americii. Or, se ştie, bucătăria franceză este renumită în lumea întreagă. În acest context, Taste Atlas a anunţat pe Twitter metodologia prin care se realizează acest clasament.
„Pe tot parcursul anului, oamenii evaluează aceste alimente (nu bucătăriile) în baza noastră de date”, spun cei de la Taste Atlas, adăugând că „unele voturi sunt recunoscute de sistemul nostru ca fiind nevalide (de exemplu, voturile naționaliste: oamenii dintr-o țară acordă note mari mâncare și note mici pentru vecinii lor (noi nu numărăm acele voturi)”.
Citeşte şi: Trufele, diamantele gastronomiei, sunt prezente şi în România. Unde le poţi găsi
Foto: Pixabay, Taste of Atlas