Turnul Eiffel: de ce este ilegal să îl fotografiezi noaptea

Simbol al Parisului, Turnul Eiffel este una dintre destinaţiile importante ale Parisului. Sunt şi unele aspecte mai puţin cunoscute despre această construcţie, cum este interdicţia ca Turnul Eiffel să fie fotografiat pe timpul nopţii!

Timp de doi ani, două luni şi cinci zile, în jur de 300 de muncitori au lucrat la ridicarea Turnului Eiffel, care a fost inaugurat la 31 martie 1889. Poate mai puţin ştiut este faptul că, la început, construcţia fără de care nu ne imaginăm Parisul a stârnit indignare. Mai mulţi intelectuali, artişti şi scriitori şi-au manifestat dispreţul faţă de acest „inutil şi monstruos turn ridicol care domină Parisul ca un furnal gigantic şi negru”, cum îl numeau ei. Inclusiv Academia de Arte Frumoase considera că această structură urma să „urâţească ireparabil Parisul”.

Inginerul Gustave Eiffel, autorul acestei structuri, dorea ca turnul să reprezinte „un rezumat al ştiinţei contemporane”.  Este bine de ştiut că şi inginerul român Gheorghe Pănculescu şi-a adus contribuţia la construcţia lui.

Turnul Eiffel are înălţimea de 300 de metri (cu antena din vârf ajunge la 325 de metri) şi greutatea de 10.100 de tone.  Este dispus pe trei etaje – accesul la primele două se face pe scări şi cu liftul, iar la ultimul doar cu ascensorul. Turnul are nouă lifturi de mare capacitate. Potrivit indicaţiilor lui Eiffel, turnul trebuie vopsit din şapte în şapte ani.

Sistemul de lumini este protejat de legea drepturilor de autor

O decizie a unei instanţe judecătoreşti din Paris din 1992 a stabilit că instalaţia de iluminare a Turnului Eiffel este o operă de artă şi că toate drepturile de reproducere ale imaginilor revin firmei care a montat luminile. Cu alte cuvinte, nu este permisă fotografierea Turnului Eiffel pe timp de noapte fără a cere voie deţinătorilor drepturilor de autor. Atenţie! Multe persoane sunt tentate să publice pe reţelele de socializare imaginile cu acest simbol al Parisului realizate noaptea, fără să ştie că, de fapt, încalcă legea. Această măsură nu este, desigur, valabilă şi pentru fotografiile realizate în timpul zilei.    

Foto: Pixabay

Citeşte şi: Muzeele ciocolatei din Europa

Written By
More from Renate Daily

Judy Garland: suferinţele unei dive

Considerată de Institutul American de Film una dintre „cele mai bune actriţe...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *