Ziua în care Londra a fost inundată cu bere

Capitala Angliei a cunoscut mai multe momente de cumpănă, printre care un incendiu de proporții, precum și o inundație cu bere.

Ziua de 17 octombrie 1814 este una memorabilă din istoria Londrei, pentru că fost marcată de un eveniment neobişnuit: o inundaţie cu bere.

Din cauza unei întâmplări neprevăzute, până la 1.470.000 de litri de bere s-au revărsat pe străzile Londrei, provocând un haos de proporţii.

Sursa accidentului a fost berăria Horse Shoe (Potcoava). În cadrul acesteia existau mai multe rezervoare din lemn, dintre care unul avea capacitatea de 18.000 de butoaie de bere. Inelele de fier ale unui rezervor s-a rupt, iar berea a ţâşnit cu o mare forţă, ceea ce a dus la distrugerea celorlalte bazine din încăpere. Presiunea berii a determinat producerea unei explozii, ceea ce a dus la revărsarea de lichid pe străzile Londrei. Peste 1,2 milioane de litri de bere au inundat oraşul.

Consecinţele inundaţiei cu bere

Întâmplarea a avut loc într-o zonă populată, dar săracă, mai exact cartierul St. Giles. Valul de bere a distrus două case și a demolat un zid al tavernei Tavistock Arms, prinzând-o sub dărâmături pe tânăra angajată Eleanor Cooper. În total, opt oameni au murit.

Berăria Horse Shoe. Foto: Wikimedia Commons

A doua zi, cartierul St. Giles părea afectat de un fel de tsunami alcoolic. „O scenă de dezolare cu un aspect oribil și terifiant, echivalent cu pagubele provocate de un incendiu sau de un cutremur”, scria Morning Post în ediția din 19 octombrie 1814. Întreaga zonă a mirosit a bere luni la rând.

Berăria a fost dată în judecată pentru această întâmplare, dar nimeni nu a fost tras la răspundere, pentru că s-a considerat că este un caz de forţă majoră. Mai mult, berăria a primit despăgubiri, iar astfel a evitat falimentul. Pierderile berăriei au fost estimate la 23.000 de lire, echivalentul a 1,4 milioane de euro în zilele noastre. În schimb, rudele victimelor şi cei ale căror case au fost distruse nu au primit despăgubiri.

În 1922, berăria a fost demolată, iar pe locul ei se află în prezent Teatrul Dominion.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Maria Rosetti, englezoaica simbol al Revoluţiei române de la 1848

Maria Rosetti, al cărei nume real este Mary Grant, a susţinut aspiraţiile...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *